Gluten-, eggs- and milk-free Mince pies

Bread and Pastry Sweet Christmas and Feasts

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrus Peanuts Celery Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Nejprve uvaříme mincemeat. Kandovaný oranžát a citronát velmi jemně nasekáme. Jablko oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme do silnostěnného rendlíku. Přidáme oprané rozinky, nasekaný citronát a oranžát, všechno koření, šťávu a kakaové máslo. Pouze brandy zatím odložíme. Vše společně pomalu svařujeme, až vznikne hustá vonavá hmota. Trvá to nejméne hodinu, spíš 1,5 hodiny. Do hotového mincemeat vmícháme brandy. Mincemeat lze připravit i předem a uchovávat týden v chladničce. Z přísad na těsto kromě vody vypracujeme drobenku, do které přilijeme tudenou vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka o 1 cm v průměru větší, než je průměr formiček (já peču v plechu na minimuffiny). Těstem vyložíme formičky. Okolní těsto odložíme na "deklíky". Do 2/3 výše formiček naplníme mincemeat. Odložené těsto opět rozválíme. Vykrájíme buď různé vánoční tvary. Okraj těsta ve formičkách potřeme vodou a přiložíme "deklíky". Pečeme při 170 st. přibližně 20 minut. Hotové se obvykle bohatě cukrují moučkovým cukrem, ale mně se víc líbí necukrované.