Lilac syrup

Flowers and Wild plants Pickled and Preserved food Sweet

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrus Peanuts Celery Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Šeříkové květy podle potřeby omyjeme (z vlastní zahrady to nebývá třeba) a osušíme. Pečlivě otrháme jen kvítky bez zelených stopek. Chemicky neošetřený citron pečlivě omyjeme a půlku nakrájíme na kolečka. Vydloubneme případné pecky. V rendlíku smícháme cukr a vodu a svaříme do rozpuštění. Přidáme citronová kolečka a šeříkové květy. Zvolna provaříme 10 minut a necháme vychladnout. Přecedíme a nalijeme do lahvičky. Skladujeme v lednici a spotřebujeme do tří týdnů. Pro delší uskladnění přesterilizujeme, jak je popsáno v kuchařce v rp. 146. Šeřík patří do čeledi olivovníkovitých. V našich zahradách se setkáme obvykle se šeříkem obecným. Vzácně se pěstují i jiné druhy, ty mívají drobné květy (např. S meyeri Palibin). Na sirup použijeme květy šeříku obecného, co nejsytěji fialové barvy. Ze světlejších šeříků bude sirup bílý.