Medieval style Honey gingerbread made from ripened buckwheat dough

Bread and Pastry Sweet Christmas and Feasts

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrus Peanuts Celery Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Recept jsem aproximovala z poznatků získaných z knih Magdaleny Beranové a výstavy Krmě, jídlo, žrádlo. Těsto je určeno k delšímu vyzrávání, minimum je 2 týdny, proto ho připravíme s dostatečným přestihem. Při přípravě těsta postupujeme takto: Svaříme med, vodu a krupicový cukr, necháme prochladnout tak, aby směs nepálila na ruce. Zatím utlučeme koření, smícháme ho s moukou, solí, sodou a moučkovým cukrem. Tuto suchou směs vařečkou zamícháme do prochladlé medové směsi, vznikne hmota konzistence kaše. Hmotu přendáme do keramické misky, přiklopíme talířkem a dáme zrát do chladničky nebo do studené spíže či sklepa. Těsto potřebuje zrát aspoň 2 týdny, já ho nechala zrát 24 dní. Při přípravě perníčků si poprášíme pracovní desku pohankovou moukou a těsto propracujeme. Dáme ještě na půlhodinu odpočinou do chladničky a potom tvoříme perníčky. Toto těsto má vlastnosti těsta na středověké tvarované perníky, proto můžeme použít vtlačovací perníkovou formu (vytřenou včelím voskem nebo jedlým olejem). Ale těsto lze i klasicky vyválet a vykrajovat. Skládáme na plech pokrytý pečicím papírem, nebo plech potřený lehce včelím voskem, a pečeme při 160 st. asi 15 minut. Skladujeme v plechové krabici v chladné místnosti.