English Scones

Finger food Bread and Pastry Sweet

Alergeny (šedě nepřítomné)

Peanuts Citrus Cow milk Gluten Eggs Celery Chickpea Mustard Other nuts Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Walnuts

Recept je inspirován Jamie Oliverem. Větší kusy sušeného ovoce pokrájíme. Všechno sušené ovoce pak opereme v horké vodě, zalijeme pomerančovou šťávou tak, aby bylo zakryté, a necháme takto nabobtnat nejlíp přes noc. Při přípravě scones smícháme v míse mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidám studené máslo nakrájené na kousky a prsty promneme do konzistence drobenky. Uprostřed drobenky uděláme důlek, vlijeme vejce a mléko a sušené ovoce, které zatím vsáklo všechnu šťávu. Vařečkou krátce zamícháme, aby se těsto spojilo, ale zůstalo cuckovité a nehomogenní. Pokud se vůbec nespojuje, přidáme trošičku mléka. Mísu s těstem přiklopíme talířem a dáme na 15 minut do chladu. Před přípravou scones pustíme troubu na 200 st. Vál si poprášíme trochou mouky, těsto na něj vyklopíme a rozválíme ho na tloušťku 2 - 3 cm. Pak vykrajovací formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka o průměru asi 6 cm a skládáme je na plech horní stranou dolů. Vůbec nevadí, když jsou kolečka trochu "střapatá". Odkrojky shrneme dohromady a zpracujeme stejným způsobem. Povrch koleček potřeme mlékem, dáme do trouby a pečeme 5 minut, pak ztlumíme na 190 st. a dopečeme ještě přibližně 10 minut, až zezlátnou a vyběhnou. Podáváme čerstvé, s hustou smetanou (v originále clotted cream) a pikantní zavařeninou, nebo citronovým krémem lemon curd.