Dandelion honey with melissa

Flowers and Wild plants Pickled and Preserved food Sweet

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrus Peanuts Celery Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Pampeliškové květy opereme ve vodě, abychom vymyli případné broučky. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut. Na poslední dvě minuty varu přidáme meduňku a půlku citronu nakrájenou na koleča (pecky vyndáme). Vypneme a do hrnce vymačkáme šťávu z druhé půlky citronu )bez pecek). Necháme stát do druhého dne. Druhý den jemně přecedíme, přisypeme cukr a na mírném plameni vaříme tak dlouho, až med získá konzistenci hustého sirupu (trvá to asi hodinu). Nalijeme do čistých sklenic a zavřeme vyvařeným víčkem. Pampeliškový med je vlastně glukoso-fruktosový sirup, aromatizovaný pampeliškami a zde také meduňkou. Cukr (sacharosa) se varem v kyselém prostředí rozkládá na glukosu a fruktosu.