Lilac jelly

Flowers and Wild plants Pickled and Preserved food Sweet

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrus Peanuts Celery Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Šeříkové květy opláchneme (ze zahrady oplachovat nemusíme). Pečlivě otrháme fialové kvítky- zcela bez zelených stopek. Nasypeme je do nádoby a přelijeme voucí vodou. Necháme stát do druhého dne. Druhý den přecedíme a vymačkáme z květů tekutinu. Květy vyhodíme. Do získané šťávy (má trochu divnou modrozelenou barvu) vymačkáme citronovou šťávu (barva se změní na krásně růžovofialovou). 3 lžíce cukru smícháme s pektinovým přípravkem. Nasypeme ho do šeříkové šťávy a dáme na sporák. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme minutu. Pak nasypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, až začne směs želírovat (zjistíme kápnutím na studený talířek). Nalijeme do připravených sklenic (popsáno v kuchařce v rp. 73) otočíme na 5 minut víčkem dolů a pak zpět do normální polohy. Květy šeříku obsahují barviva rozpustná ve vodě - anthokyany. Tato barviva reagují na pH roztoku, v zásaditém až neutráním jsou namodralá, v kyselém červenofialová.