Potato salad with Salad Burnet

Flowers and Wild plants Salads

Alergeny (šedě nepřítomné)

Eggs Peanuts Celery Citrus Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Walnuts

Brambory uvaříme ve slupce, necháme 10 minut zchladnout a oloupeme. Pažitku a krvavec omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Smícháme v salátové míse s olejem, octem, solí a pepřem. Brambory nakrájíme na silnější plátky a ještě teplé vsypeme do mísy a šetrně promícháme se zálivkou, aby se plátky moc nepolámaly. Nakrájíme šunku a přidáme k bramborám. V rendlíku přivedeme k varu vodu s octem a připravíme ztracená vejce, jak se popsáno v kuchařce v rp. 1. Salát servírujeme vlažný, na salát položíme ztracené vejce, lehce ho vidličkou natrhneme a posypeme solí a pepřem. Krvavec menší /Sanquisorba minor) patří do čeledi růžovitých. Má zpeřené stálezelené lístky a květy připomínají "šištičku" (viz. foto - vlevo vedle misky). Voní trochu jako směs okurky a oříšků, chutná svěže okurkově. Roste na suchých místech celkem hojně v celé ČR. Používá se jako léčivka (klasicky na rány), ale i jako koření a zelenina. Oblíbený je v USA, kde se používají i vyšlechtěné zeleninové kultivary krvavce. jeho blízkým příbuzným je krvavec toten, který se dá také použít jako koření, ale má vyšší obsah účinných látek, takže by se neměl konzumovat v moc velkém množství.


Jako zdroj posloužil(y) zde uvedené odkazy.

http://en.julskitchen.com/vegetarian/potato-salad-with-chives-flowers-and-soft-boiled-eggs