Normand sorrel soup

Flowers and Wild plants Soups

Alergeny (šedě nepřítomné)

Cow milk Gluten Peanuts Celery Citrus Chickpea Mustard Other nuts Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Bílý chléb nakrájíme na kostičky a na másle usmažíme krutony. Dáme stranou. Šťovík opereme a necháme okapat. Odkrojíme případné tuhé řapíky. čepele listů hrubě nasekáme. Na zbývajícícm másle necháme šťovík zavadnout, zaprášíme moukou, minutu osmahneme a zalijeme mlékem. provaříme 10 minut a podle chuti osolíme. Na talíři sypeme krutony. Šťovík kyselý (Rumex acetosa) je běžná bylina našich luk. Listy obsahují kyselinu šťavelovou, která v těle s ionty vápníku tvoří krystaly šťavelanů, poškozujících ledviny. Proto by měla být jídla ze šťovíku vždy připravována s potravinou obsahující vápník, např. s mlékem.