Wild rose petals Ice Cream

Flowers and Wild plants Sweet

Alergeny (šedě nepřítomné)

Cow milk Eggs Peanuts Celery Citrus Chickpea Mustard Other nuts Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Walnuts

Včas předmrazíme nádobu zmrzlinovače. Okvětní plátky růží hrubě nakrájíme a smícháme s medem a třetinou cukru (med se ze začátku bude lepit na jednom místě, ale postupně budou růže pouštět vodu a med se rozpustí). Necháme takto uležet alespoň 5 hodin, lépe do druhého dne. Druhý den se pustíme do výroby zmrzliny. Smetanu smícháme s mlékem a zahříváme, až se začne vařit, vaříme 1 minutu. Zatím žloutky vyšleháme se zbývajícím cukrem do pěny. Stále šleháme metličkou a pomaličku přes žloutky přelijeme jednu naběračku svařeného mléka se smetanou. Za stálého šlehání pak přiléváme pomaličku i zbytek svařené smetany. Žloutky se při tomto postupu nesrazí. Když je vše rozšlehané, vmícháme růžové plátky i s vodou, kteoru pustily, Směs vrátíme na sporák a za stálého šlehání metličkou přivedeme k varu a provaříme 3 minuty - směs poněkud zhoustne. necháme ji vychladit, pak pustíme zmrzlinovač a nalijeme směs, necháme míchat, dokud zmrzlina nezhoustne. Můžeme ji pak hned sníst, nebo naplnit do krabičky a uložit do mrazáku. Před podáváním je pak dobré ji nechat trochu povolit. pokud nemáte zmrzlinovač, použijte místo dvou žloutků čtyři - žloutek působí jako emulgátor a zabrání vzniku velkých ledových krystalů při pouhém nalití směsi do krabičky a zmrazení. Ve zmrzlinovači je rozbíjí pravidelné míchání a tak žloutků stačí méně. Na zmrzlinu jsou vhodné plátky planých, silně vonných růží (šípková, Hugova...). Ale dají se použít i zahradní růže, ovšem nikoli ze skupiny čajohybridů. Čajohybridy šlechtěním přišly o většinu vůně. Ze zahradních růží jsou vhodné např. stolístky ("babiččina stolistá růže"), ale i např. bourbonky. Jedna z nejkrásněji vonících růží (silná vůně růží s lehkým citronovým podtónem) je Louise Odier, Morgottinova bourbonka z roku 1851. Nepoužívejte růže koupené v květinářství, jsou ošetřované řadou látek bráních napadení chorobami a pouhé omytí je neodstraní. Růže byly odedávna důležitým aromatem cukrovinek - používaly se do doby, než je vytlačila vanilka. Dodnes se aromatizace růžemi udržela v některých orientálních cukrovinkách, např. marcipánu. Dost oblíbené je růžové aroma také dodnes v Británii, kde se dá i koupit růžová voda pro potravinářské účely.