Legume-Rhubarb Curry

Legumes Vegetables, Eggs, Mushrooms

Alergeny (šedě nepřítomné)

Celery Carrot Soya Peanuts Citrus Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Gluten Lupine Almonds Sesame Eggs Walnuts

(6 porcí) Den předem namočíme adzuki nebo jinou zvolenou luštěninu. Před přípravou vodu slijeme, zalijeme čerstvou a dáme vařit do poloměkka (adzuki cca 30 minut). zatím připravíme pastu: Česnek oloupeme a utřeme. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Společeně smícháme s veškerým kořením a lžící oleje, aby vznikla pasta. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na šikmá silná kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Cuketu, papriku, řapíkatý celer a rajčata očistíme a nakrájíme na 2-3 cm velké kostky. Když jsou adzuki předvařené, v silnostěnném hrnci rozpálíme zbylý olej, cibuli opečeme do sklovita, přidáme mrkev, řapíkatý celer a rebarboru a osmahneme 2 minuty. Přidáme připravenou pastu a mícháme, až se rozpustí a rozvoní. Nalijeme předvařené adzuki i s vodou, v níž se vařily, a přisypeme červenou čočku. Přiklopíme a dusíme 20 minut. Pak vmícháme zbývající zeleninu a dusíme ještě 15 minut přiklopené. Posléze odklopíme a na mírném ohni necháme zhoustnout a propojit chutě zhruba půl hodiny. Ochutíme cukrem, sojovou omáčkou a solí. Rebarbora se téměř rozvařila a dodala příjemnou svěžest a nakyslost, takže není třeba používat limetku či citron. Servírujeme s jogurtem, posypané koriandrem. Jako příloha se hodí rýže nebo papadum placky.