Rose petals jam

Flowers and Wild plants Pickled and Preserved food

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrus Peanuts Celery Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Den předem nastříháme okvětní plátky růží (poznámky k růžím u růžové zmrzliny výše) tak, aby neměly spodní bílou část - ta může být hořká. V misce je smícháme se šťávou z celého citronu a zhruba třetinou cukru. Překryjeme fólií a dáme do chladničky. Druhý den smícháme s vodou, přivedeme k varu a vaříme, až plátky růží začnou průsvitnět (trvá to kolem 8 - 10 minut). Zatím pektinový přípravek smícháme se lžící cukru. když jsou plátky průsvitné, vsypeme pektin, rozmícháme, přivedeme k varu a povaříme minutu. Dosypeme zbytek cukru a vaříme cca 5 minut, až začne směs želírovat. Naplníme do skleniček tak, jak je popsáno v kuchařce v rp. 73.