Aegopodium soup with beans

Flowers and Wild plants Legumes Soups

Alergeny (šedě nepřítomné)

Gluten Peanuts Celery Citrus Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky. Špek nakrájíme na jemné nudličky v rozškvaříme. Vyškvařené nudličky vylovíme na pozdější posypání. Na vyškvařeném tuku osmahneme mouku do světležluté jíšky (cca 3 minuty), přidáme papriku a necháme ji v tuku rozpustit. Zalijeme vývarem nebo vodou, vsypeme brambory, fazole a kmín a vaříme 10 minut. Mezitím opereme bršlici, zbavíme ji stonků a listy nakrájíme na širší proužky. Po deseti minutách varu je nasypeme do polévky a vaříme ještě 5 - 8 minut, až brambory zcela změknou. Nakonec polévku ochutíme solí, pepřem a okyselíme octem podle chuti - měla by být celkem dost kyselá, podobně, jako třeba zelňačka. Na talíři posypeme vyškvařenou slaninou. Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je běžný úporný plevel našich zahrad, zahrádkáři svorně nenáviděný - má totiž podzemní oddenky, při jejichž přetětí nedojde k úhynu rostliny, ale naopak k jejímu nammnožení z kousků oddenku. Proto bršlici nedoporučuju vysazovat do zahrady, je jí všude více, než je milo:) Přestože je to také miříkovitá rostlina, její listy jsou jen jednoduše zpeřené a záměna s jedovatými miříkovitými v přírodě je velice nepravděpodobná.