Medlar jelly

Flowers and Wild plants Pickled and Preserved food

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrus Peanuts Celery Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Mišpule omyjeme a rozpůlíme. Citron rozkrojíme, z půlky vymačkáme šťávu k mišpulím, druhou polovinu nakrájíme na kolečka a také přidáme do kastrolu. Přilijeme tolik vody, aby byly mišpule překryté. Přiklopíme a vaříme, až se začnou zcela rozpadat, trvá to asi 1,5 hodiny. Připravíme si cedník, vyložíme ho mušelínem (nebo bavlněným plátnem, ale želé pak bude míń čiré). nalijeme mišpulovou směs a necháme do druhého dne zcela překapat. Můžeme lehce v látce vymačkat, ale opatrně, když proleze i víc dužiny, bude želé kalné. Vzniklou šťávu zvážíme a odvážíme stejné množství cukru. Připravíme poměrné množství pektinového přípravku a smícháme ho se dvěma lžícemi cukru a špetkou soli. Tuto směs dobře rozmícháme v mišpulové šťávě. Dáme na plotýnku a za stálého míchání přivedeme k varu. Minutu provaříme, přidáme zbytek cukru a společně vaříme 5 minut. případnou pěnu sebereme. Pak plníme do sklenic tak, jak je popsáno v rp. 146 v kuchařce. Výsledné želé krásně voní, intenzivně ovocně a trochu po šípkách. Mišpule jsou plody stejnojmenného keře mišpule obecné (Mespilus germanica), patří do čeledi růžovitých. Pochází z Blízkého východu, byla uměle přivezena a vysazována v Německu, kde postupně zplaněla. U nás se s ní setkáme spíš v zahradách. Konzumuje se až po přemrznutí, kdy dužina změkne a zhnědne. Dá se jíst syrová, nebo se z ní dělají různé ovocné pochoutky a zavařeniny. Dá se ale také dobře kombinovat s masem, přibližně podobným způsobem jako kdoule a jablka.



Jako zdroj posloužil(y) zde uvedené odkazy.

http://deptfordpudding.com/tag/medlar-jelly-recipe/