Alsatian St. Nicholas little man Mannele

Bread and Pastry Sweet

Alergeny (šedě nepřítomné)

Cow milk Gluten Eggs Peanuts Celery Citrus Chickpea Mustard Other nuts Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Walnuts

Máslo předem necháme při pokojové teplotě změknout. Smícháme mouku, cukr, sůl a droždí. Pak přilijeme vejce vidličkou rozšlehané ve vlahém mléce. Hněteme 5 minut (nejlíp v robotu). Potom postupně zapracujeme máslo nakrájené na kostičky a hněteme dalších 5 minut. do těsta můžeme přidat sekanou čokoládu. Necháme na teplém místě vykynout, až se objem zdvojnásobí. Z těsta vyválíme 8 deseticentimetrových válečků. na jednom konci je zmáčkneme, aby vznikl "krk" a "hlavička". Pak ostrým nožem uděláme dva podélné zářezy po stranách válečku a odtáhneme "ručičky". Zbytek válečku podélně nakrojíme a vzniknou "nožičky". Dáme na plech pokrytý pečicím papírem. Troubu rozpálíme na 200 st. Panáčky potřeme rozšlehaným vejcem nebo žloutkem a pečeme cca 15 minut. Hned po upečení na horkého panáčka přitiskneme kousky čokolády jako oči a dva knoflíky - čokoláda se lehce nataví a přilepí. Mänele se peče v Alsasku z brioškového těsta jako tradiční pochoutka na sv. Mikuláše. Jí se s horkou čokoládou a klementinkami. Panáček symbolizuje malého Ježíška.


Jako zdroj posloužil(y) zde uvedené odkazy.

http://www.cookismo.fr/manele-manalas-saint-nicolas/4732