Quinoa salad with Claytonia and violets

Flowers and Wild plants Salads

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrus Peanuts Celery Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Quinou uvaříme ve vodě 15 minut. Dáme ji chladnout. Zatím oškrabeme a nastrouháme mrkev. Z oleje, limetové šťávy, soli a pepře umícháme zálivku. když je quinoa zchladlá tak, že nepálí, vmícháme k ní mrkev a zálivku a necháme odležet do zchladnutí. Zatím opereme batolku a květy (violku vonnou necháme vcelku, z violky rohaté otrháme jen květní plátky). Přidáme do vychladlého salátu a podáváme. Batolka (Claytonia) je rostlina pocházející z Kanady, v Čechách je občas pěstovaná v zahradách, na některých místech zplaňuje (např. v Průhonicích). Je příbuzná šruše, má křupavé, lehce dužnaté lístky. V její domovině se jí říká zimní portulák, indiánský salát, zlatokopův salát. Konzumují se mladé lístky na jaře.