Salmorejo

Finger food Soups

Alergeny (šedě nepřítomné)

Gluten Eggs Peanuts Celery Citrus Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Walnuts

Rajčata nasucho zprudka opečeme tak, aby se na nich začaly dělat černé puchýře. Nejlíp to jde nad ohněm (třeba na grilu), ale dá se i na suché rozpálené pánvi.(opálení sice není nezbytné, ale lehká "chuť ohně" k salmoreju patří a běžné oloupání rajčat, jaké je popsáno v kuchařce v rp. není tak úplně ono). Zchladíme je studenou vodou a oloupeme. Nakrájíme na kusy a dáme do nádoby. Chléba nakrájíme nebo natrháme na kousky a dáme k rajčatům. Necháme chvíli odstát, aby nasál rajčatovou šťávu. Poté přidáme olej, sůl, pepř a ocet a vše rozmixujeme. Dáme dobře vychladit, alespoň na 3 hodiny. Mezitím uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostky. Šunku nakrájíme na proužky. Při servírování salmorejo posypeme vejcem a šunkou. Salmorejo pochází z Córdoby, je to polévka podobná známému rajčatovému gaspachu, ale údajně je o dost starší.