Lavender Marseille navettes

Flowers and Wild plants Bread and Pastry Sweet

Alergeny (šedě nepřítomné)

Peanuts Cow milk Gluten Celery Citrus Chickpea Mustard Other nuts Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Máslo předem necháme změknout. Do mísy nasypeme mouku, sůl, prášek do pečiva, cukr, levandulové kvítky a promícháme. uděláme důlek. Do důlku dáme máslo. Vejce rozšleháme vidličkou a nalijeme do důlku. Vypracujeme hladké pevné těsto (vypadá trochu jako linecké). Plech pokryjeme pečicím papírem. Těsto válíme do válečků o průměru 1,5 cm a délce 7 cm. Každý váleček na konci zúžíme do špičky (podobně, jako když se dělají vanilkové rohlíčky). Pokládáme na plech. Troubu předehřejeme na 180 st. Ostrým nožem uděláme do každého válečku podélný zářez - pečeím se rozevře do tvaru lodičky. Dáme péci na 20 minut. Navette de Marseille je tradiční sváteční pečivo, připravované kdysi na svátek Hromnic v opatství Saint-Victor. Podle legendy na konci 13. stol. ztroskotala loď vezoucí sochu Panny Marie a sušenky tvaru lodiček se prý pečou na památku lodi, která Marii přivezla. Navettes jsou v Marseille klasicky aromatisovány pouze vodou z pomerančových květů. Ale časem se objevila celá řada příchutí, např. sekaná čokoláda, fialky či levandule (viz. foto 2 - prodej navettes v Provence).