Broken glass cake with woodruff jelly

Flowers and Wild plants Sweet

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrus Cow milk Gluten Eggs Peanuts Celery Chickpea Mustard Other nuts Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Walnuts

(8 - 10 porcí; dortová forma o průměru 20 cm) Mařinku den předem necháme vadnout, aby se začaly uvolňovat kumariny. Těsto připravíme, jak je popsáno v kuchařce v rp. 210. Dáme odpočinout do chladničky. Zavadlou vonící mařinku svážeme do kytičky a stonky vzhůru dáme do kastrolku. Zalijeme 500 ml studené vody a lžící alkoholu tak, aby konce stonků čouhaly nad hladinu (jinak by se z nich vylouhovaly hořké látky). Necháme takto navonět tekutinu alespoň hodinu. Těsto rozválíme, vyložíme jím dno dortové formy a upečeme při 160 st. do zezlátnutí. Necháme vychladnout. Mařinku vylovíme. Navoněnou tekutinou zalijeme sáček želatiny a necháme 10 minut nabobtnat. pak zahřejeme, až se želatina rozpustí, a ochutíme dvěm lžícemi cukru a 1,5 lžící citronové šťávy. Můžeme mírně obarvit potravinářským barvivem. Dáme do chladu zcela ztuhnout (trvá to nejméně hodinu). Hotové želé nakrájíme na centimetrové kostky. Druhý sáček želatiny zalijeme 5 lžícemi vody a necháme nabobtnat. Po deseti minutách želatinu rozpustíme, přidáme k ní zbylou citronovou šťávu a cukr. smetanu ušleháme a pak ji po lžicích zašleháme do želatiny. nakonec do hmoty zamícháme kostky mařinkového želé a nalijeme na podklad do formy. Necháme v chladu ztuhnout alespoň 4 hodiny. Na řezu pak dort vypadá jako plný rozbitého zeleného skla. Můžeme podklad udělat také ze sušenkových drobečků s máslem (jako na cheesecake), nebo ho úplně vynechat. Mařinka vonná - dnes správně svízel vonný (Gallium odoratum), neboť mařinka je zastaralý název - je jarní bylinkou bučin a habřin. Obsahuje kumarinové glykosidy, ze kterých se při vadnutí rostliny uvolňuje kumarin. Proto čerstvá mařinka takřka nevoní, zatímco uschlá má krásnou nasládlou vůni. Kumarin je rozpustný v alkoholu a v horké vodě. Proto v receptu výše přidáváme lžíci alkoholu do vody na přípravu želé. Kumarin je ve vyšším množství toxický, způsobuje bolesti hlavy a závratě. Maximální dávka pro kuchyňskou úpravu je proto 5 rostlin na litr tekutiny.