Lukewarm Lactarius mushroom salad with Purslane and fresh Goat cheese

Flowers and Wild plants Salads Vegetables, Eggs, Mushrooms

Alergeny (šedě nepřítomné)

Cow milk Peanuts Celery Citrus Chickpea Mustard Other nuts Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

(2 porce) Ryzce očistíme a nakrájíme na proužky. Na pánvi rozpálíme máslo a 3 lžíce oleje. Vsypeme ryzce, osmahneme. Přidáme kmín. Trochu posolíme, aby ryzce pustily vodu. Trochu podlijeme vodou a za občasného míchání dusíme do změknutí (asi 10 minut). V případě potřeby ještě trochu podlijeme. Když jsou houby měkké, vysmahneme vodu a houby ještě trochu orestujeme. Pak stáhneme z plotýnky y přilijeme ocet. Rozmícháme, aby se zbylým olejem vytvořil emulzi. Podle potřeby dosolíme a dopepříme. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Salát a šruchu omyjeme a zbavíme vody. Salát natrháme (ev. polníček netrháme, jen zbavíme kořenů). Šruchu natrháme na kousky (pokud má silnější lodyhy, tak jen otrháme lístky). Promícháme salát, šruchu, cibuli a ryzce (které mezitím trochu vychladly a už nejsou vařící). Navršíme na talíře. Navrch rozdrolíme kozí sýr (já použila výborný sýr Natur z Kozí farmy Vojslavice), který posypeme kmínem, trochou soli a pokapeme zbylým olejem. Salát jíme hned, dokud jsou ryzce mírně teplé. Šrucha zelná (Portulaca oleracea, lidově zvaná portulák, je prastará zeleninová rostlina, používaná už v antice. U nás není původní, byla zavlečena zřejmě z Afriky, ale hojně se rozšířila a dnes je poměrně nepříjemným plevelem, zvláště na sušších místech, u zídek, obrubníků, ve spárách dlažeb apod. V Praze je jí spousta třeba kolem stanice metra Vltavská (čímž ji nedoporučuju sbírat zrovna tam, je to tam špinavé;) ) Kromě planých existují i vyšlechtěné zeleninové kultivary šruchy s většími listy - já používám osivo od firmy Kiepenkerl, rostliny jsou oproti plané variantě asi dvojnásobné. Šrucha je bohatá na vitamín C a hlavně také na omega3 mastné kyseliny, bohužel jen ty s kratším řetězcem, takže ryby rozhodně nahradit nemůže, ale přesto je vhodnou součástí stravy. Šrucha má listy mírně dužnaté, v salátech příjemně křupnou. Mohou se používat jak syrové, tak i krátce tepelně upravené. Dají se také nakládat jako kaprlata.