Plum-almond Ice cream with chocolate and cardamom sauce

Sweet

Alergeny (šedě nepřítomné)

Cow milk Almonds Eggs Peanuts Celery Citrus Chickpea Mustard Other nuts Gluten Lupine Carrot Sesame Soya Walnuts

Předem necháme včas namrazit nádobu zmrzlinovače. Švestky omyjeme a vypeckujeme. hrubě je rozmixujeme, nevadí, když zůstanou drobné kousky. Smetanu s mlékem smícháme a v rendlíku přivedeme k varu a minutu povaříme. Zatím zloutky metličkou vyšleháme s cukrem (postup podrobně popsán u zmrzliny z růží) . Přelijeme vroucí směsí, šleháme, nalijeme zpět do rendlíku, přidáme mixované švestky, mandlovou mouku, likér a skořici. Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme, až směs začne houstnout. Trvá to 2 - 3 minuty. Stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Pak nalijeme do zmrzlinovače a připravíme zmrzlinu. Na omáčku nalijeme do silnostěnného rendlíku smetanu, přidáme nalámanou čokoládu, cukr a kardamom a pomalu zahříváme a mícháme, až se čokoláda rozpustí a vznikne hladká omáčka. Zmrzlinu podáváme s teplou omáčkou.