Zogal murabbasi - Azerbaijani Cornel in sugar

Flowers and Wild plants Pickled and Preserved food Drinks

Alergeny (šedě nepřítomné)

Peanuts Celery Citrus Chickpea Mustard Other nuts Cow milk Gluten Lupine Almonds Carrot Sesame Soya Eggs Walnuts

Dřínky omyjeme a pak buď vypeckujeme, nebo ponecháme vcelku. Cukr svaříme s vodou a vsypeme dřínky a případně list pelargonie. Zamícháme, aby se všechny sirupem obalily, a přivedeme k varu. Povaříme 5 minut a stáhneme z plotýnky. Necháme 15 minut prochladnout. Proceduru opakujeme ještě 5x. Vyndáme list. Pak necháme přes noc zcela vychladnout. Druhý den ráno zopakujeme ještě 2 x, pak naplníme do skleniček jako marmeládu (postup popsán v kuchařce u rp. 73). Jíme buď jen tak, nebo jako doplněk k vodce (tak se jí v Rusku), nebo dáme lžičku zavařených dřínků do šálku s černým čajem (tak se také jí v Rusku). Dřínky jsou plody keře svídy dřínu (Cornus mas). Dřín roste hlavně na vápenci, takže podle toho se dá odhadnout, v jaké oblasti ho najít. Keř je chráněný, takže se nesní nijak olamovat, ale dřínky se sklízejí sběrem pod keřem, což by neměl být problém, pozor jen v oblastech významného stupně ochrany. Dříny je možné pěstovat si i na zahradě - je nutné mít dva kultivary, které se vzájemně sprašují; u nás se obvykle dají shnat slovenské Devín a Titus. Šlechtěné dříny mají výrazně větší plody. Dřínky mají velmi vysoký obsah vitamínu C, jsou téměř srovnatelné se šípky. Lze se sušit a používat na čaj stejně jako šípky. Také je možné je sušit vypeckované a pak rozdrtit na prášek - dřínkový prášek se používá na Balkáně a v jižním rusku k ochucování mas, hlavně mletých. Dřínky se také zavařují do cukru - viz recept níže. Už Dioskorides popisuje využití dřínků jako náhrady oliv. Vyzkoušela jsem a je to opravdu výborné. Viz recept. Z dřínků se dají vařit také marmelády, kompoty vhodné ke zvěřině, omáčky (viz recept na kančí), na Ukrajině se z nich pálí drenkovica.


Jako zdroj posloužil(y) zde uvedené odkazy.

http://www.news.az/recipes/27120