Wild boar roast with Cornel sauce

Flowers and Wild plants Meat

Alergeny (šedě nepřítomné)

Celery Cow milk Carrot Peanuts Citrus Chickpea Mustard Other nuts Gluten Lupine Almonds Sesame Soya Eggs Walnuts

Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme a kostičky. Maso očistíme a odblaníme. Je možné ho i prošpikovat slaninou, ale já měla velmi šťavnatý mladý kus a nebylo to třeba. Housky nakrájíme na kostičky a necháme na vzduchu trochu oschnout. V litinovém kastrolu rozpálíme směs másla s olejem a opečeme zeleninu do zlatova. Přidáme trochu cukru a necháme zkaramelizovat. Maso osolíme, opepříme a také ze všech stran opečeme. Vývar ohřejeme. Maso se zeleninou v litiňáku podlijeme horkým vývarem a opatrně přilijeme víno (pomalu, aby litina nepraskla). Přiklopíme a dáme do trouby na 10 st. přibližně na 2 hodiny. Pak odklopíme a dopečeme do změknutí masa. Dřínky vypeckujeme. Dopečené maso vyjmeme, zabalíme do alobalu, dáme na misku a vrátíme ho do vypnuté, dosud však teplé trouby. Vylovíme koření. Zeleninu propasírujeme nebo hladce rozmixujeme. Dáme na sporák a zredukujeme na polovinu objemu, by omáčka zhoustla. Zároveň do ní vmícháme dřínky. Hotovou omáčku dochutíme solí a cukrem. Maso nakrájíme na plátky, podáváme např. s hrnečkovými knedlíky, vařenými zelenými fazolkami a přelité omáčkou. Dřínky jsou plody keře svídy dřínu (Cornus mas). Dřín roste hlavně na vápenci, takže podle toho se dá odhadnout, v jaké oblasti ho najít. Keř je chráněný, takže se nesní nijak olamovat, ale dřínky se sklízejí sběrem pod keřem, což by neměl být problém, pozor jen v oblastech významného stupně ochrany. Dříny je možné pěstovat si i na zahradě - je nutné mít dva kultivary, které se vzájemně sprašují; u nás se obvykle dají shnat slovenské Devín a Titus. Šlechtěné dříny mají výrazně větší plody. Dřínky mají velmi vysoký obsah vitamínu C, jsou téměř srovnatelné se šípky. Lze se sušit a používat na čaj stejně jako šípky. Také je možné je sušit vypeckované a pak rozdrtit na prášek - dřínkový prášek se používá na Balkáně a v jižním rusku k ochucování mas, hlavně mletých. Dřínky se také zavařují do cukru - viz recept níže. Už Dioskorides popisuje využití dřínků jako náhrady oliv. Vyzkoušela jsem a je to opravdu výborné. Viz recept. Z dřínků se dají vařit také marmelády, kompoty vhodné ke zvěřině, omáčky (viz recept na kančí), na Ukrajině se z nich pálí drenkovica.