Celoroční plánovací kuchařka

Vaříme ze sezónních surovin jídla z celého světa

Hlavní strana

Předmluva knihy
Ukázky receptů z knihy

Ukázky programu

Aktualizace programu

Možnost zakoupení knihy

Jiné recepty:

JARO
LÉTO
PODZIM
ZIMA


Recepty, které nejsou v kuchařce - podzim.










Banánovo-kokosový dort - bez mléka, másla, vajec, lepku a soji (forma 18 cm)

Korpus:

Krém:

Na dohotovení:

Otevřeme plechovku kokosového mléka a vodu z ní vylijeme do mísy. Tuhou část - "smetanu" zatím ponecháme stranou při pokojové teplotě.

Strouhaný kokos smícháme s kokosovou vodou, přilijeme kohoutkovou vodu, přidáme cukr a necháme alespoň 20 minut nasáknout. Zatím formu vyložíme pečicím papírem.

Banán vidličkou dobře rozmačkáme, přidáme k máčenému kokosu společně s olejem a citronovou šťávou.

Všechny mouky smícháme se sodou a solí, vsypeme k "mokré" směsi a důkladně promícháme. Tím, že poměr kokosové vody a kokosové smetany není v každé plechovce stejný, se může stát, že těsto může být příliš husté nebo řídké, kdyžtak přidáme podle potřeby trošku vody nebo pohankové mouky.

Pečeme cca 45 minut, kontrolujeme vpichem špejle. Hotový korpus necháme vychladnout.

Na krém smícháme kokosovou "smetanu" a vanilkový moučkový cukr. Pokud máte nearomatizovaný moučkový cukr, přidejte k němu dřeň z půlky vanilkového lusku. Šlehačem šleháme na nízkou rychlost 3 minuty, až se krému zvětší objem, a pak další 3 minuty šleháme, až vznikne tužší nadýchaný krém konzistence šlehačky.

Korpus bohatě potřeme krémem a ozdobíme (neprokrajujeme, korpus je těžký a tento velmi nadýchaný krém by ho neudržel). Pozor, kokosový tuk taje při teplotě kolem 25 st., takže ruce na zdobicím sáčku ho velmi rychle roztopí. Proto je třeba zdobit rychle. Dort s krémem dáme do chladničky ztuhnout a pak teprve ozdobíme mandarinkami nebo jiným ovocem, protože nevychlazený krém by moc rozmáčklo.



kokosovo-bananovy dort bez lepku, mleka a vajec kokosovo-bananovy dort bez lepku, mleka a vajec


Zpět na začátek stránky







Pohankovo-rýžový chléb s česnekovou pomazánkou (bez mléka, vajec, lepku a soji)

Chléb

Pomazánka:

Formu na chléb vyložíme pečicím papírem. Já peču ve formě na paštiku (viz foto), pro formu na biskupský chlebíček je potřeba dávku ztrojnásobit. .

Smícháme mouky, droždí, cukr, sůl a kmín. Přilijeme ocet a vodu a mícháme alespoň 5 minut tak, že vařečkou "podmícháváme" vzduch, aby se ho do tsta dostalo co nejvíce. Pak nalijeme do formy a necháme při pokojové teplotě kynout cca 90 minut, až se těsto zvedne přibližně o čtvrtinu.

Pak vložíme do studené trouby, zapneme ji na 200 st. a od okamžiku, kdy se vyhřeje, pečeme 30 minut. Zkontrolujeme, zda je dopečený, pokud ne, ztlumíme na 170 st. a ještě 10 - 15 minut dopečeme. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Do mixovací nádoby dáme studenou rýži se lžící horké vody (pokud je ještě teplá, nemusíme přidávat horkou vodu), hořčici, olej a citronovou šťávu. Mixujeme, až vznikne hladká pasta, z níž se neodděluje olej. Pokud je moc hustá, můžeme přidat trochu horké vody.

Do pasty přidáme utřený česnek, hrubě posekané kapary a podle chuti dosolíme.



pohankovoryzovy chleb bez lepku, mleka, soji a vajec pohankovo-ryzovy chleb s cesnekovou pomazankou


Zpět na začátek stránky







Čokoládový dort s malinami - bez mléka, másla, vajec, lepku a soji (forma 20 cm)

Korpus:

Krém:

Na dohotovení:

f

Přídavek květáku do korpusu byl inspirován kdesi na tomto blogu.

Květák předvaříme v osolené vodě 8 - 10 minut. Pak zalijeme studenou vodou a vychladíme. Troubu předehřejeme na 170 st. Formu vyložíme pečicím papírem.

Mandle nasekáme v sekacím nástavci robota na drobno. V míse je smícháme s moukou, kakaem, sodou a krupicovým cukrem.

Do sekací nádoby dáme datle a usekáme na drobno. Přidáme muscovado cukr a dále sekáme. Přidáme květák a rozmixujeme sekáčkem na pastu. Pak přidáme kokosový olej a vodu a domixujeme do hladka.

"mokrou" směs nalijeme do mísy se "suchou" směsí, krátce promícháme a vlijeme do formy (pokud by to bylo moc husté, přidáme trochu vody). Pečeme cca 45 minut, kontrolujeme vpichem špejle. Hotový korpus necháme vychladnout.

Na krém rozpustíme čokoládu, vmícháme kokosový olej a cukr. Do směsi přidáme dužinu avokáda a mixérem mixujeme tak dlouho, až se cukr rozpustí a vše se spojí v hladký krém.

Korpus prokrojíme, pomažeme džemem a krémem. Povch dortu ozdobíme krémem, malinami a mátou.



malinovy cokodort bez lepku, mleka a vajec malinovy cokodort


Zpět na začátek stránky










Mišpulové želé

Recept je inspirován zde.

Mišpule omyjeme a rozpůlíme. Citron rozkorjíme, z půlky vymačkáme šťávu k mišpulím, druhou polovinu nakrájíme na kolečka a také přidáme do kastrolu. Přilijeme tolik vody, aby byly mišpule překryté. Přiklopíme a vaříme, až se začnou zcela rozpadat, trvá to asi 1,5 hodiny.

Připravíme si cedník, vyložíme ho mušelínem (nebo bavlněným plátnem, ale želé pak bude míń čiré). nalijeme mišpulovou směs a necháme do druhého dne zcela překapat. Můžeme lehce v látce vymačkat, ale opatrně, když proleze i víc dužiny, bude želé kalné.

Vzniklou šťávu zvážíme a odvážíme stejné množství cukru. Připravíme poměrné množství pektinového přípravku a smícháme ho se dvěma lžícemi cukru a špetkou soli. Tuto směs dobře rozmícháme v mišpulové šťávě. Dáme na plotýnku a za stálého míchání přivedeme k varu. Minutu provaříme, přidáme zbytek cukru a společně vaříme 5 minut. případnou pěnu sebereme. Pak plníme do sklenic tak, jak je popsáno v rp. 146 v kuchařce.

Výsledné želé krásně voní, intenzivně ovocně a trochu po šípkách.



medlar medlar jelly

Mišpule jsou plody stejnojmenného keře mišpule obecné (Mespilus germanica), patří do čeledi růžovitých. Pochází z Blízkého východu, byla uměle přivezena a vysazována v Německu, kde postupně zplaněla. U nás se s ní setkáme spíš v zahradách. Konzumuje se až po přemrznutí, kdy dužina změkne a zhnědne. Dá se jíst syrová, nebo se z ní dělají různé ovocné pochoutky a zavařeniny. Dá se ale také dobře kombinovat s masem, přibližně podobným způsobem jako kdoule a jablka.


Zpět na začátek stránky







Lemon meringue pie - citronový koláč se sněhem - na formu o průměru 20 cm (já mám jen 24 cm, proto mám koláč placatější)

Těsto:

Citronová náplň:

Sněhová náplň:

Recept je inspirován zde.

Máslo předem necháme při pokojové teplotě změknout.

Vypracujeme křehké těsto, necháme v chladničce odpočinout, pak vyválíme, přeneseme do formy, propícháme (jak je popsáno v kuchařce v rp. 214). Na těsto položíme kus pečicího papíru a nasypeme buď keramické kuličky na pečení, nebo suché fazole, aby se těsto zatížilo a neboulilo. Dáme péci při 170 st. na 20 - 25 minut, aˇž těsto lehce zrůžoví. Necháme vychladnout ve formě.

Vymačkáme citrusovou šťávu, v silnostěnném kastrolu ji smícháme s cukrem, škrobem a žloutky a metličkou rozšleháme, aby nebyly cucky. Pak do směsi dáme i máslo a zahříváme za pravidelného míchání k varu. Provaříme asi 3 minuty, až směs zhoustne a zprůsvitní. Nalijeme do upečeného korpusu.

Bílky se špetkou soli šleháme do řídké pěny, pak po lžících zašleháváme cukr a šleháme, až se zcela rozpustí (10 - 15 minut). Sněhovou směs naneseme na citronovou náplň - můžeme ozdobně nastříkat cukrářským sáčkem, nebo hladce navršit cukrářskou kartou a ozdobit rýhami vidličkou. Dáme zpět do trouby a pečeme při 170 st. asi 25 minut, až sníh zrůžoví. Jinou možností je opálení povrchu sněhu flambovací pistolí, ale pak bílky nejsou tepelně opracované, což je rizikové zejména pro děti, těhotné a seniory.



tarte citron meringue

Lemon meringue pie hraje dosti zásadní roli ve filmu Toast, pokud si tento film pustíte, nezapomeňte se předem tímto koláčem zásobit :)


Zpět na začátek stránky





Recepty na sladkosti do mikulášské nadílky (postupně doplním po odvysílání sobotního Studia 6)

Odkaz na záznam ze Studia 6 ze 23.11.2013

Alsaský mikulášský panáček Mänele, domácí müsli tyčinky, datlové bonbony s marcipánem, sněhoví andělíčci, fíkové brambory s marcipánem, adventní kalendář s domácími ovocnými bonbony







Alsaský mikulášský panáček Mänele

Recept je inspirován zde.

Máslo předem necháme při pokojové teplotě změknout.

Smícháme mouku, cukr, sůl a droždí. Pak přilijeme vejce vidličkou rozšlehané ve vlahém mléce. Hněteme 5 minut (nejlíp v robotu). Potom postupně zapracujeme máslo nakrájené na kostičky a hněteme dalších 5 minut. do těsta můžeme přidat sekanou čokoládu. Necháme na teplém místě vykynout, až se objem zdvojnásobí.

Z těsta vyválíme 8 deseticentimetrových válečků. na jednom konci je zmáčkneme, aby vznikl "krk" a "hlavička". Pak ostrým nožem uděláme dva podélné zářezy po stranách válečku a odtáhneme "ručičky". Zbytek válečku podélně nakrojíme a vzniknou "nožičky". Dáme na plech pokrytý pečicím papírem. Troubu rozpálíme na 200 st. Panáčky potřeme rozšlehaným vejcem nebo žloutkem a pečeme cca 15 minut. Hned po upečení na horkého panáčka přitiskneme kousky čokolády jako oči a dva knoflíky - čokoláda se lehce nataví a přilepí.



manele

Mänele se peče v Alsasku z brioškového těsta jako tradiční pochoutka na sv. Mikuláše. Jí se s horkou čokoládou a klementinkami. Panáček symbolizuje malého Ježíška.


Zpět na začátek stránky





Domácí müsli tyčinky

Pekáček vyložíme pečicím papírem. Nasypeme do něj vločky a nasekané ořechy. Dáme do trouby na 180 st. asi na 10 minut, až se zapečou a rozvoní.

Mezitím v silnostěnné pánvci smícháme máslo, med a cukr a svaříme, až směs provbublá a začne trochu karamelově vonět. Přilijeme pomerančovou šťávu, přejdeme varem a vypneme. vmícháme sušené ovoce (pokud jsou to velké kusy, je lepší je předem trochu pokrájet).

Z pekáčku opatrně do směsi přesypeme i vločky s ořechy. mícháme, až se směs vsákne. Potom vše přesuneme zpět na papír do pekáčku. Ruce si namočíme do studené vody a vše pořádně smáčkneme a uplácáme (přesunutím směs zchladla, takže to nepálí).

Pekáček dáme do trouby a pečeme cca 30 minut, až okraje začnou zlátnout. Hotové vyndáme a necháme vychladnout. Studené krájíme pilkovým nožem na tyčinky.



domácí müsli tyčinky


Zpět na začátek stránky





Datlové bonbony s marcipánem

Datle podélně nařízneme a vyndáme pecku. Kůru jemně nasekáme. Propracujeme ji s marcipánem a troškou pomerančového likéru (podle chuti). Z marcipánové hmoty vždy vyválíme kuličku, vmáčkneme ji do datle a přitlačíme do misky s cukrem.

datlové bonbony s marcipánem


Zpět na začátek stránky





Sněhoví andělíčci

Připravíme pusinkovou hmotu, jak je popsáno v rp. 287 v kuchařce, a nastříkáme zdobicím sáčkem tvar andělíčků. Usušíme podle receptu.



 sněhoví andělíčci


Zpět na začátek stránky





Fíkové brambory s marcipánem

Fíky podéleně rozpůlíme. Obalíme marcipánem, vytvarujeme brambory a obalíme je v kakau.



fíkové brambory s marcipánem


Zpět na začátek stránky





Adventní kalendář s domácími ovocnými bonbony

Rozehřejeme čokoládu. Sušené ovoce namáčíme do čokolády, podle fantazie zdobíme mandlemi a ořechy.

Na adventní kalendář nastříháme čtverce o straně 15 - 20 cm z dekorační organzy (lze použít i jinou látku, ale některé se na okrajích pářou a vyžadují obšití). Barvou na textil na ně napíšeme čísla od 1 do 24 (při psaní podkládáme papírovou utěrkou, aby barva neprosákla na podklad). Necháme zaschnout. Natříháme si 25 kusů zlaté šňůrky. Do organzy vždy zabalíme ovocný bonbon, svážeme do tvaru měšce a utáhneme. Hotové balíčky přivazujeme mašličkou na nosnou zlatou šňůrku. Hotový adventní kalendář můžeme poté pověsit na zeď, nebo namotat jako "řetěz" na větve ve váze apod.



adventní kalendář s domácími ovocnými bonbony
adventní kalendář s domácími ovocnými bonbony


Zpět na začátek stránky





Svatomartinské rohlíčky s povidly

Rohlíčky podle receptu č. 207 v kuchařce. Naplněné tentokrát ne mákem (jako je to v kuchařce), nýbrž domácími povidly (rp. 229).



martinske rohlicky s povidly


Zpět na začátek stránky





Dvojctihodné posvícenské koláče se švestkami (nebo povidly)


Těsto:

Náplň:

Drobenka:

Navrch:

Mléko do těsta ohřejeme na teplotu 35 st. (nepálí na kůži), máslo rozpustíme. Smícháme mouku, sůl, sušené droždí, citronovou kůru a cukr. Poté vlijeme vejce, mléko a rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Mísu překryjeme utěrkou a necháme kynout připokojové teplotě, až se těsto zdvojnásobí (trvá to asi hodinu).

Tvaroh smícháme se žkoutkem, cukrem, zrníčky vyškrábnutými z polovinylusku a s hladkou moukou. necháme odležet, mouka nasákne tekutinu a náplň bude dostatečně tuhá, aby nevytékala.

Z uvedených surovin vypracujeme sdrobenku. Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Bílek smícháme se špetkou cukru (cukr v něm pak bude mírně karamelizovat a povrch tak bude zlatý)

2 plechy pokryjeme pečícím papírem. troubu předehřejeme na 200 st. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly. První rozválíme a rozrájíme na 12 čtverečků. Do středu každého čtverečku dáme lžičku tvarohové náplně. Sbalíme jako buchtu a položíme švem dolů na plech. Každý tento bochánek stlačíme něčím oblým, šikovné je dno panákové skleničky. Okraj potřeme oslazeným bílkem. Do důlku vložíme švestku slupkou dolů (nebo lžičku povidel). Posypeme drobenkou. Po dokončení všech koláčků vezmeme buď kuchyňské nůžky, nebo případně velmi ostrý nůž. Koláčky ze stran nastříháme asi centimetrovými zářezy. Náplň díky zpevnění moukou nevyteče. Plech vsuneme do trouby a pečeme asi 20 minut, až koláče zezlátnou. Mezitím připravíme druhý plech a postup zopakujeme. Zatímco se koláče pečou, rozpustíme kousek másla a promícháme ho s trochou rumu. Ihned po vytažení z trouby koláče touto směsí opatrně potřeme, abychom neodrhli drobenku. P



dvojctihodne posvicenske kolace


Zpět na začátek stránky



Recepty ze Sama doma ze dne 14.10.2013:

Houbový salát se šruchou (recept analogický receptu na ryzcový salát se šruchou); bezinkový likér (recept č. 236 v kuchařce); kančí s dřínkovou omáčkou; zogal murabbasi - dřínky zavařené v cukru; dřínkové pickles; dřínky nakládané jako olivy





Dřínkové "olivy"


Recept je inspirován zde.

Dřínky zbavíme případných stopek. Omyjeme, osušíme a promícháme s osolenou vodou, aby všechny dřínky byly ponořené ve slané vodě. Takto ponecháme týden. Dřínky zesvětlají a začnou být trochu svraskalé (působením osmotického tlaku).

Slijeme je a necháme oschnout, aby nebyly mokré. Zatím nasekáme bylinky a česnek nakrájíme na plátky.

Do skleniček sypeme dřínky střídavě s bylinkami a česnekem. Zalijeme olivovým olejem a necháme alespoň 3 dny uležet. Pak skladujeme v chladu. Chutnají opravdu velice jako olivy:)



olivy z drinku


Zpět na začátek stránky

Dřínky jsou plody keře svídy dřínu (Cornus mas). Dřín roste hlavně na vápenci, takže podle toho se dá odhadnout, v jaké oblasti ho najít. Keř je chráněný, takže se nesní nijak olamovat, ale dřínky se sklízejí sběrem pod keřem, což by neměl být problém, pozor jen v oblastech významného stupně ochrany. Dříny je možné pěstovat si i na zahradě - je nutné mít dva kultivary, které se vzájemně sprašují; u nás se obvykle dají shnat slovenské Devín a Titus. Šlechtěné dříny mají výrazně větší plody.

Dřínky mají velmi vysoký obsah vitamínu C, jsou téměř srovnatelné se šípky. Lze se sušit a používat na čaj stejně jako šípky. Také je možné je sušit vypeckované a pak rozdrtit na prášek - dřínkový prášek se používá na Balkáně a v jižním rusku k ochucování mas, hlavně mletých. Dřínky se také zavařují do cukru - viz recept níže. Už Dioskorides popisuje využití dřínků jako náhrady oliv. Vyzkoušela jsem a je to opravdu výborné. Viz recept. Z dřínků se dají vařit také marmelády, kompoty vhodné ke zvěřině, omáčky (viz recept na kančí), na Ukrajině se z nich pálí drenkovica.




Dřínkové pickles


Dřínky zbavíme případných stopek. Omyjeme, osušíme a promícháme se solí. Zalijeme trošku vodou, aby všechny dřínky byly ponořené ve slané vodě. Takto ponecháme přes noc.

Druhý den slijeme, dáme do skleničky společně s kořením a zalijeme octem tak, aby byly ponořené. Necháme uležet alespoň týden. Pak skladujeme v chladu.



nakladane drinky


Zpět na začátek stránky





Zogal murabbasi - ázerbajdžánské dřínky v cukru


Recept je inspirován zde.

Dřínky omyjeme a pak buď vypeckujeme, nebo ponecháme vcelku.

Cukr svaříme s vodou a vsypeme dřínky a případně list pelargonie. Zamícháme, aby se všechny sirupem obalily, a přivedeme k varu. Povaříme 5 minut a stáhneme z plotýnky. Necháme 15 minut prochladnout. Proceduru opakujeme ještě 5x. Vyndáme list. Pak necháme přes noc zcela vychladnout. Druhý den ráno zopakujeme ještě 2 x, pak naplníme do skleniček jako marmeládu (postup popsán v kuchařce u rp. 73).

Jíme buď jen tak, nebo jako doplněk k vodce (tak se jí v Rusku), nebo dáme lžičku zavařených dřínků do šálku s černým čajem (tak se také jí v Rusku).



zogal murabbasi


Zpět na začátek stránky



Pečené kančí s dřínkovou omáčkou, zelenými fazolkami a hrnečkovými knedlíky (4 porce)


Hrnečkové knedlíky (porce odpovídají tomu, že druhou přílohou jsou i fazolky; pro použití samotných knedlíků je vhodné dávku zdvojnásobit):

Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme a kostičky. Maso očistíme a odblaníme. Je možné ho i prošpikovat slaninou, ale já měla velmi šťavnatý mladý kus a nebylo to třeba. Housky nakrájíme na kostičky a necháme na vzduchu trochu oschnout.

V litinovém kastrolu rozpálíme směs másla s olejem a opečeme zeleninu do zlatova. Přidáme trochu cukru a necháme zkaramelizovat. Maso osolíme, opepříme a také ze všech stran opečeme. Vývar ohřejeme. Maso se zeleninou v litiňáku podlijeme horkým vývarem a opatrně přilijeme víno (pomalu, aby litina nepraskla). Přiklopíme a dáme do trouby na 10 st. přibližně na 2 hodiny. Pak odklopíme a dopečeme do změknutí masa.

Zatímco se peče maso, připravíme knedlíky. Máslo s mlékem ohřejeme tak,a by se máslo rozpustilo. Vlijeme do mísy, přimícháme žloutek, sůl, muškát, nakrájenou petrželku a mouku. rozmícháme na řídké těstíčko a necháme 10 minut ustát - zhoustne, jak mouka nasaje tekutinu. Zatím vymažeme máslem 4 válcovité hrnečky. Z bílku se špetkou soli ušleháme sníh. Do těstíčka vmícháme nakrájené housky a nakonec zlehka stěrkou sníh. hmotu lžící rozdělíme do hrnečků (dáváme pečlivě, jinak na dně bude díra a výsledný knedlík hrbolatý). Hrnečky dáme do mikrovlnné trouby a pustíme ji na 500 W na 3 minuty. knedlíky obvykle vykouknou přes okraj hrnečků. Necháme minutu vypnutou, pak opět pustíme na 500 W na další 3 minuty. Nyní už by knedlíky měly být hotové, ale je lepší jeden zkontrolovat, mikrovlnné trouby se přece jen navzájem liší. Hotové knedlíky nakrájíme na plátky.

Dřínky vypeckujeme. Dopečené maso vyjmeme, zabalíme do alobalu, dáme na misku a vrátíme ho do vypnuté, dosud však teplé trouby. Vylovíme koření. Zeleninu propasírujeme nebo hladce rozmixujeme. Dáme na sporák a zredukujeme na polovinu objemu, by omáčka zhoustla. Zároveň do ní vmícháme dřínky. Zatím v osolené vodě uvaříme fazolky, hotové je slijeme a promícháme s kouskem másla. Hotovou omáčku dochutíme solí a cukrem. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s knedlíky, fazolkami a přelité omáčkou.



kanci s drinky


Zpět na začátek stránky







Recepty ze Studia 6 Víkend ČT24 ze dne 28.9.2013:

Vepřový špíz s jablky, hořčicí a zázvorem; Pařížský jablkový koláč (recept v kuchařce a také v Ukázkách receptů z knihy); Pečené vepřové a šťouchané brambory s jablky (recept v kuchařce); Ořechový chléb couronne aux noix; Nocciolata




Ořechový chléb couronne aux noix


Recept je inspirován zde.

Smícháme mouku, droždí, cukr a sůl. Pak přilijeme vodu a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Nehcáme vykynout v chladné místnosti, trvá to cca 3 hodiny. Můžeme nechat kynout i přes noc v lednici.

Vykynuté těsto rozválíme na plát. Třetinu plátu posypeme ořechy a od této strany srolujeme jako roládu. Přeneseme na plech pokrytý pečicím papírem a ohneme do půlkruhu. Ostrým nožem uděláme několik křížových zářezů do povrchu. Potom poprášíme moukou a necháme 15 minut nakynout na plechu.

Troubu předehřejeme nejvíc, jak to jde (u mé je to 250 stupňů), do rozpálené trouby vložíme chléb a pečeme 15 minut, pak ztlumíme na 220 st. a dopečeme do zezzlátnutí, asi 20 minut. Hotový chléb má tvar koruny, resp. poloviny koruny (demi-couronne).



couronne aux noix


Zpět na začátek stránky




Vepřový špíz s jablky, hořčicí a zázvorem (4 porce)


Dresink:

Recept je inspirován knihou 1000 klasických receptů z celého světa.

Špejle namočíme do studené vody. Smícháme olej, nasrtouhaný nebo sušený zázvor, hořčici a citronovou šťávu. Do této marinády nasypeme krkovici nakrájenou na malé plátky a neloupaná vykrájená jablka na osminky.V marinádě je společně promícháme a pak na špejle střídavě napichujeme maso a jablka.

Pečeme při 190 st. do změknutí přibližně 45 minut. Můžeme je připravit také na grilu.

Zatím smícháme suroviny na dresink. Hotové špízy pokapeme dresinkem a podáváme s chlebem.



veprovy spiz s jablky


Zpět na začátek stránky


Nocciolata - lískooříškový krém


Recept je inspirován zde a zde.

Předehřejme troubu na 200 st. Vylouskané lískové oříšky nasypeme do pekáčku a dáme do trouby cca na 10 minut. pak je vyndáme, nasypeme do utěrky a horké promneme - tím se z nich sloupe hnědá slupka. Rozdrtíme je co nejjemněji, čím jemnější, tím bude výsledný krém lepší. Přilijeme k nim mléko a ještě s mlékem promixujeme do hladka. Vmícháme špetku soli a cukr (pokud místo hořké čokolády použijeme mléčnou, tak cukr vynecháme).

čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Smícháme s lískooříškovou pastou a dřevěnou vařečkou vymícháváme asi 5 minut do hladkého krému. Nakonec do něj zamícháme olej - krém se stane lesklým a hladkým.

Můžeme mazat na pečivo, palačinky, používat do krémů a zmrzlin...



nocciolata


Zpět na začátek stránky




Dýňové gnocchi (4 porce)

Očištěnou dýni (hokkaido není třeba loupat, ostatní musejí být i oloupané) nakrájíme na kostky, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Měkkou dýni slijeme. Můžeme také dýni nakrájet na měsíčky a upéci ji v troubě. Měkkou dýni hladce rozšťoucháme nebo rozmixujeme. Parmazán nastrouháme. Dýni smícháme s moukou, parmazánem, vejcem, strouhneme muškát a trošku osolíme (parmazán je slaný). Vypracujeme těsto. Na pomoučeném prkénku válíme do 2 cm silného válečku a krájíme na 3 cm kousky. Ideální je použít tvořítko na gnocchi.

Nočky zavaříme do vroucí osolené vody. Když vyplavou, tak je vaříme ještě 6 - 7 minut. Vařené rovnou promícháme buď s máslem nebo olejem (a pak jíme posypané parmazánem), nebo si během vaření připravíme šalvějové máslo (v másle osmahneme šalvějové lístky do křupava . viz rp. 36), nebo k nokům použijeme libovolnou omáčku, např. rajčatovou či hříbkovou.



dynove gnocchi dynove nocky


Zpět na začátek stránky




Kasnocken - Kasnockn - rakouské sýrové nočky (4 porce)

Recept je inspirován zde a zde.

Z uvedených přísad umícháme těsto - jen zamícháme, aby se spojilo, nijak intenzivne nepropracováváme. Do vroucí osolené vody zavaříme nočky přes cedník na halušky nebo špecle. Když vyplavou na hladinu, vaříme ještě 3 minuty. hotové dobře scedíme a necháme důkladně okapat. Takto můžeme připravit předem aklidně nechat vychladnout.

Při konečné přípravě na třetině másla opečeme do zlatova 100 g cibule nakrájené na kolečka. Na zbývajícím másle na železné pánvi zesklovatíme zbývající cibuli nakrájenou na velmi jemné kostičky. Přidáme nočky a opékáme je 3 minuty. Vmícháme sýr pokrájený na malé kostičky a za stálého míchání opékáme, až se začnou tvořit zlatavé opečené plošky. Hotový pokrm se obvykle podává přímo v pánvičce, v níž se dělal. Pokud (jako já) nemáte servírovací pánvičky pro všechny strávníky, lze přendat kasnocken na předehřáté talíře. Posypeme opečenou cibulí a pokrájenou pažitkou.



kasnockn


Zpět na začátek stránky


Warmer Krautsalat - teplý zelný salát (4 porce)

Recept je inspirován zde.

Zelí nakrájíme na opravdu velice jemné nudličky (není špatné použít robot) a dáme do mísy. Všechny suroviny na zálivku svaříme dohromady a vroucí zálivkou přelijeme zelí. Trochu smáčkneme, aby všechno zelí bylo v kontaktu se zálivkou, a necháme 30 minut odležet.

Před podáváním nakrájíme slaninu na jemné nudličky. V dostatečně velkém hrnci ji rozškvaříme. Přilijeme k ní zelí i s nálevem, dvě minuty společně prohřejeme a podáváme.



krautsalat


Zpět na začátek stránky



Smažená zelená rajčata - Fried Green Tomatoes FGT (bezlepkové)


Recept je inspirován filmem Smažená zelená rajčata.

Rajčata nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Posolíme je a popepříme a encháme 5 minut odležet. Zatím si připravíme suroviny na trojobal: Hladkou pšeničnou nebo kukuřičnou mouku, vejce rozšlehané s trochou podmáslí a hrubou kukuřičnou mouku nebo krupici.

Obalujeme a smažíme, dáme okapat na papírové utěrky. Jíme jen tak, nebo můžeme přidat pikantní chilli omáčku.



smazena zelena rajcata

V receptech jsou často zaměńována zelená rajčata - tomatos (tedy nedozrálá rajčata, plody lilku rajče) se zelenými plody mochyně mexixké - tomatillos. Pro tento recept je použitelné oboje. Nenahraditelná jsou ale tomatillos např. v omáčce salsa verde. Nezralá zelená rajčata obsahují alkaloid tomatin, který je příbuzný solaninu. Je zodpovědný za lahodnou chuť zelených rajčat, ale zároveň je jedovatý. Jeho toxicita je ovšem řádově nižší než u solaninu, zhruba dvacetkrát. Přesto by se ho nemělo jíst nadměrné množství, rozumné je cca 3 rajčata na osobu. Není vhodné dávat ho dětem a těhotným.



Zpět na začátek stránky