Celoroční plánovací kuchařka

Vaříme ze sezónních surovin jídla z celého světa

Hlavní strana

Předmluva knihy
Ukázky receptů z knihy

Ukázky programu

Aktualizace programu

Možnost zakoupení knihy

Já a kuchařka v médiích

Jiné recepty:

JARO
LÉTO
PODZIM
ZIMA


Recepty, které nejsou v kuchařce - zima.











Mřížkový škvarkový koláč bez mléka, másla, vajec, lepku a soji (koláčová forma 21 cm, nebo na třed plechu, jak je to na fotografiích)

Těsto:

Náplň:

Škvarky necháme alespoň hodinu předem při pokojové teplotě zteplat. Potom je jemně umeleme nebo rozmixujeme.

Mouky smícháme s cukrem a solí, přidáme je ke škvarkové hmotě a vypracujeme drobenku. Přilijeme vodu a prohněteme do hladkého těsta.

2/3 těsta rozválíme a buď vyložíme koláčovou formu, nebo položíme na plech (na plechu je potřeba vytvarovat lehce zvýšené okraje, aby džem nevytekl). Potřeme džemem nebo povidly. Ze zbylého těsta válíme tenké válečky a skládáme mřížku.

Pečeme při 160 st. asi 25 - 30 minut.


skvarkovy kolac skvarkovy kolac
<









Sirupovaný pomerančový chlebíček bez mléka, másla, vajec, lepku a soji (forma na paštiku, pro chlebíčkovou formu je nutno dávku zdvojnáobit)

Těsto:

Sirup:

Dýni předem nakrájíme, podlijeme trochou vody a rozduíme do měkka, poté rozmačkáme.

Kandovaný oranžát jemně nasekáme.

Všechny příady na těto hladce promícháme s vychladlou dýňovou hmotou. Přendáme do formy vyložené pečicím papírem a dáme péci při 165 t. přibližně na 40 minut.


mince pies

Zatím uvaříme sirup - vše smícháme a zvolna svařujeme do sirupovité konzistence.

Pečený chlebíček vyndáme z trouby, ponecháme ve formě a hned propícháme hustě špejlí (viz obrázek). Propíchaný chlebíček pomalu přelévbáme sirupem tak, aby sirup zatékal co nejvíce do otvorů po špejli.


mince pies

Poté necháme vychladnout, krájíme až zcela vychlazené, jinak se bude chlebíček velmi drobit.


mince pies









Mince pies bez mléka, másla, vajec, lepku a soji (cca 20 ks malých, velikosti cukroví)

Těsto:

Náplň -Mincemeat:

Recept na mincemeat je inspirován zde.

Nejprve uvaříme mincemeat. Kandovaný oranžát a citronát velmi jemně nasekáme. Jablko oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme do silnostěnného rendlíku. Přidáme oprané rozinky, nasekaný citronát a oranžát, všechno koření, šťávu a kakaové máslo. Pouze brandy zatím odložíme. Vše společně pomalu svařujeme, až vznikne hustá vonavá hmota. Trvá to nejméne hodinu, spíš 1,5 hodiny. Do hotového mincemeat vmícháme brandy. Mincemeat lze připravit i předem a uchovávat týden v chladničce.
mince pies

Z přísad na těsto kromě vody vypracujeme drobenku, do které přilijeme tudenou vodu a vypracujeme hladké těsto.

Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka o 1 cm v průměru větší, než je průměr formiček (já peču v plechu na minimuffiny). Těstem vyložíme formičky. Okolní těsto odložíme na "deklíky". Do 2/3 výše formiček naplníme mincemeat.

Odložené těsto opět rozválíme. Vykrájíme buď různé vánoční tvary. Okraj těsta ve formičkách potřeme vodou a přiložíme "deklíky". Pečeme při 170 st. přibližně 20 minut. Hotové se obvykle bohatě cukrují moučkovým cukrem, ale mně se víc líbí necukrované.



mince pies mince pies







Pečený fenykl s medovohořčicovým dresinkem - bez mléka, vajec, lepku a soji



Dresink


Očištěný fenykl nakrájíme na klínky, seřízneme opatrně košťál tak, aby se vrstvy nerozpadly. Naskládáme do pekáčku, posolíme, popepříme, zakapeme olivovým olejem a dáme péci na 190 st. asi na 40 minut, až fenykl zezlátne.

Zatím připravím dresink. Do vysoké úzké nádoby dáme polentu, med, citronovou šťávu a hořčici. Převrstvíme olejem. Tyčový mixér pustíme na nejvyšší obrátky a pomalu shora projedeme přes olej až na dno, podle potřeby pomalu pohybujeme mixérem nahoru a dolů, až vznikne hladká emulze.

Teplý fenykl jíme pokapaný dresinkem.


peceny fenykl peceny fenykl










Silvestrovské pohoštění - bez mléka, másla, vajec, arašídů, lískových oříšků, lepku, soji a celeru


silvestr silvestr



Pomazánka z pečeného lososa na bramborových chipsech



Lososa předem osolíme, opepříme, upečeme a necháme vychladnout. Místo pečení lze lososa připravit i v mikrovlnné troubě, popř. uvařit ho.

Vychladlého lososa rozlámeme na malé kousky, smícháme s avokádovou majonézou. Podle potřeby dochutíme citronovou šťávou.

Nanášíme na bramborové chipsy, zdobíme kapary.


lososova





Hommos (hummus) s čerstvou zeleninou



K vychladlé uvařené cizrně přilijeme 50 ml slité vody z vaření. Přidáme citronovou šťávu, tahini, sůl, pepř a olej. Vše mixérem mixujeme do hladké pasty. Podle potřeby přilijeme vodu z cizrny.

Na talíř naneseme hotový hommos, lžící uprostřed vytvarujeme mělkou prohlubeň. Vidličku namáčíme do mleté papriky a ozdobně otisáváme na okraje prohlubně. Nakonec do prohlubně nalijeme olivový olej.

Zeleninu nakrájíme na dlouhé hranolky a podáváme s hommosem.


hummus





Vepřová huspenina - sulc/a>



Připravíme podle receptu č.253 v kuchařce.


huspenina




Játrová paštika



Připravíme podle receptu č.250 v kuchařce.




Crackery s klikvou, petrželí a pepřem (1 plech)




Sušenou klikvu usekáme. Zalijeme ji vodou a necháme alespoň 30 minut nasáknout.

Nať petržele opereme a nasekáme. Přimícháme ke klikvě.

Smícháme všechny mouky se solí a pepřem, přisypeme ke klikvě a přidáme sádlo. Prohněteme do hladkého těsta. pokud je moc lepkavé, přidáme trochu rýžové mouky.

Z těsta tvarujeme kuličky o průměru 2 cm, sploštíme je do silnější placičky a skládáme na plech s pečicím papírem. Vidličkou placičky stlačíme, aby vznikl vzorek. Posypeme pepřem.

Pečeme při 165 st. asi 15 minut. Podáváme k paštice, nebo samotné.


krekry






Krabí salát s omáčkou Marie Rose




Krabí maso slijeme a necháme okapat. Potom ochutíme limetkovou šťávou a trochou soli.

Avokádovou majonézu promícháme s kečupem, limetkovou šťávou, cayenským pepřem, mletou paprikou a rybí omáčkou.

Do malých skleniček navrstvíme střídavě krabí maso a omáčku. Povrch poprášíme cayenským pepřem.


krabi koktejl





Šunkové kornoutky plněné čočkovým salátem




Čočku hodinu předem namočíme. potom slijeme a uvaříme do měkka.

Měkkou slijeme a rovnou do teplé čočky vmícháme cukr, sůl, pepř, citronovou šťávu a olej. Necháme vychladnout.

Vychladlý salát podle potřeby přichutíme (teplá jídla vnímáme jako chuťově výraznější, proto po vystydnutí může být potřeba dochutit), vmícháme do něho usekanou petrželkovou nať a plníme do kornoutků ze šunky.


cockove kornoutky







Mandlové florentýnky - bez mléka, másla, vajec, arašídů, lískových oříšků, lepku a soji (na 2 plechy)


Plech pokryjeme pečicím papírem. Kandované ovoce posekáme na kousky. Vločky (pokud již nemáme umleté) jemně semeleme nebo rozmixujeme v sekáčku.

Smícháme v rendlíku kakaové máslo, cukr, med, vodu a sůl. Prohříváme, až se vše spojí a rozpustí, a pak 5 minut provaříme. Přimícháme vločky a poté jemně zamícháme mandle a kandované ovoce. Z teplé hmoty rovnou děláme na plech lžičkou malé hromádky dost daleko od sebe (cca 8 cm mezery), protože se roztečou do placiček. Hmota v rendlíku nesmí vystydnout, zcela by ztvrdla. Každou hromádku lehce uprostřed stlačíme.

Pečeme při 170 st. asi 10 minut, pečlivě sledujeme, kdy se střed placiček začne barvit do béžova. Florentýnky se snadno spálí. Necháme vychladnout, pak sloupeme z papíru a spodní stranu potřeme čokoládou. Skladujeme v uzavřené krabici, florentýnky snadno zvlhnou a pak jsou lepkavé.



florentynky







Čokoládové hrudky - bez mléka, másla, vajec, arašídů, lískových oříšků, lepku a soji


Ořechy hrubě nasekáme. Rozinky opereme a necháme okapat. Smícháme ořechy, rozinky rum, skořici a případně trošku cukru (podle chuti, cukr není nutný). Necháme odstát asi hodinu, až se rum zcela vsákne.

Rozehřejeme čokoládu, směs ořechů s rozinkami do ní vsypame a rychle rozmícháme. Při kontaktu čokolády s vlhkostí z rumu čokoláda velice rychle zhoustne.

Pa pečicí papír lžičkou tvarujeme malé hrudky a necháme je ztuhnout.



cokoladove hrudky








Vykrajované cukroví lineckého typu - bez mléka, másla, vajec, arašídů, lískových oříšků, lepku a soji (na 2 plechy)


DO porcelánové mísy dáme kakaové máslo a v mikrovlnné troubě ho pomalu rozpustíme (nebo v kovové míse ve vodní lázni). Přilijeme olej a smícháme oba tuky.

Ořechy ustrouháme na struhadle nebo umeleme mlýnkem. Nesekáme v sekáčku, těsto by pak bylo extrémně nesoudržné.

Smícháme ořechy, cukr, sůl, oba druhy mouky a škrob a přisypeme k tuku. Vypracujeme drobenku. Přilijeme tolik vody, aby se těsto stalo tvárným (cca 50 ml).

Necháme 15 minut odležet. Těsto vodu částečně vsákne a pokud se opět drobí, přilijeme ještě trošku vody. Pracovní plochu poprášíme škrobem, rozválíme na tloušťku 3 - 4 mm a vykrajujeme.

Pečeme při 165 t. asi 12 minut. Vychladlé spojujeme šípkovou marmeládou nebo rybízovým rosolem.





linecke bez lepku, masla, vajec








Pohankové sádlové koláčky - bez mléka, vajec, lepku a soji (na 1 plech)


Sádlo předem necháme půlhodinu při pokojové teplotě, aby změklo. Plech pokryjeme pečicím papírem.

Smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme sádlo a prsty vypracujeme do formy drobenky. Přilijeme rum (nejprve o něco méně a případně trochu přidáme) a prohněteme do hladkého těsta. Tvarujeme kuličky průměru 2 - 2,5 cm. Skládáme na plech a do každé kuličky vytlačíme důlek. Do důlku dáme trošku zavařeniny.

Pečeme při 160 st. asi 15 minut.



sadlove kolacky z pohanky sadlove kolacky z pohanky sadlove kolacky z pohanky






Avokádové studené omáčky majonézového typu - bez mléka, vajec, lepku a soji




Avokádová majonéza - bez mléka, vajec, lepku a soji


Avokádo nakrájené na kousky vložíme do vysoké mixovací nádoby. Přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř, hořčici a vodu. Naposled přilijeme olej.

Tyčový mixér pustíme na nejvyšší otáčky, položíme na povrch ojeje a velmi pomalu spouštíme dolů až na dno nádoby. Posléze stále na nejvyšší otáčy mixujeme, až vznikne lesklá hladká emulze.

Pokud by se začal oddělovat olej, přidáme trochu vody a znovu promixujeme stejným postupem (může se to stát, avokáda nejsou všechna stejně velká), olej se opět spojí.

Dále používáme stejně jako klasickou majonézu.



Avokádová tatarská omáčka - bez mléka, vajec, lepku a soji


K hotové majonéze v mixovací nádobě přidáme opranou osušenou petrželkovou nať, kapary a na hrubé kusy pokrájenou okurku a šalotku.

Krátce projedeme tyčovým mixérem, aby se přísady nasekaly, ale úplně nerozmixovaly.

Podáváme jako klasickou tatarskou omáčku.



avokadova tatarka tatarska z avokada



Avokádová omáčka rouille k marseilleské rybí polévce či k bujabéze - bez mléka, vajec, lepku a soji


Chléb nalámeme na kousky, zalijeme vývarem a necháme nasáknout.

Avokádo nakrájené na kousky vložíme do vysoké mixovací nádoby. Přidáme nasáklý chléb i s veškerým nevskáknutým vývarem, citronovou šťávu, sůl, chilli a utřený česnek. Naposled přilijeme olej.

Tyčový mixér pustíme na nejvyšší otáčky, položíme na povrch ojeje a velmi pomalu spouštíme dolů až na dno nádoby. Posléze stále na nejvyšší otáčy mixujeme, až vznikne lesklá hladká emulze.

Pokud by se začal oddělovat olej, přidáme trochu vývaru a znovu promixujeme stejným postupem (může se to stát, avokáda nejsou všechna stejně velká), olej se opět spojí.

Dále používáme stejně jako klasickou omáčku rouille, tedy vkládáme ji do talíře s bujabézou nebo jinými provensálskými rybími polévkami.


br />
avokadova rouille rouille z avokada









Medové perníky středověkého typu z vyzrávaného těsta, z pohankové mouky - bez mléka, vajec, lepku (dávka na 1 plech)


Recept jsem aproximovala z poznatků získaných z knih Magdaleny Beranové a výstavy Krmě, jídlo, žrádlo.

Těsto je určeno k delšímu vyzrávání, minimum je 2 týdny, proto ho připravíme s dostatečným přestihem. Při přípravě těsta postupujeme takto:

Svaříme med, vodu a krupicový cukr, necháme prochladnout tak, aby směs nepálila na ruce.

Zatím utlučeme koření, smícháme ho s moukou, solí, sodou a moučkovým cukrem.

pirohy

Tuto suchou směs vařečkou zamícháme do prochladlé medové směsi, vznikne hmota konzistence kaše (viz obrázek).

pernik pohankovy

Hmotu přendáme do keramické misky, přiklopíme talířkem a dáme zrát do chladničky nebo do studené spíže či sklepa. Těsto potřebuje zrát aspoň 2 týdny, já ho nechala zrát 24 dní.

Při přípravě perníčků si poprášíme pracovní desku pohankovou moukou a těsto propracujeme. Dáme ještě na půlhodinu odpočinou do chladničky a potom tvoříme perníčky. Toto těsto má vlastnosti těsta na středověké tvarované perníky, proto můžeme použít vtlačovací perníkovou formu (vytřenou včelím voskem nebo jedlým olejem). Ale těsto lze i klasicky vyválet a vykrajovat.

Skládáme na plech pokrytý pečicím papírem, nebo plech potřený lehce včelím voskem, a pečeme při 160 st. asi 15 minut. Skladujeme v plechové krabici v chladné místnosti.



pirohy pirohy pirohy pirohy









Ruské masové pirohy


Těsto:

Náplň:

Vejce určené do těsta v hrnku vidličkou rozšleháme. Polovinu vlijeme do těsta, polovinu schováme na potření. Z přísad na těsto vypracujeme hladké těsto a necháme kynout.

Maso na náplň velmi jemně umeleme, nejlepší je přemlít ho dvakrát.

Vejce určené do náplně uvaříme natvrdo, oloupeme a usekáme.

Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli do sklovita, přidáme maso a osmahneme (syrové opékáme trochu déle). Osolíme, vydatně opepříme. Nakonec zamícháme nasekané vejce.

Troubu předehřejeme na 200 st. Vykynuté těsto tence rozválíme, rozkrájíme na čtverce o straně cca 7 cm. Okraje lehce potřeme vajíčkem. Dáváme náplň, přehneme a přitiskneme dobře okraje. Skládáme na plech vystlaný pečicím papírem. Povrch potřeme vajíčkem. Pečeme asi 20 minut.



pirohy











Ruská soljanka (solyanka)


Veškeré maso předem uvaříme s bobkovým listem (pokud používáme ledvinky, tak je obvyklým způsobem vyčistíme, namočíme do mléka, vypláchneme a vaříme zvlášť). Vařený jazyk oloupeme, vařené srdce okrájíme od všech blan (lze ho odblanit už syrové, ale vařené jde snáz a navíc by bylo škoda nevyužít tyto části do vývaru).

Všechno vařené maso, uzeniny, okurky, mrkev nakrájíme buď na kostičky, nebo na jemné nudličky (já preferuju nudličky). Olivy na silná kolečka. Kapary necháme okapat.

Na oleji zasmahneme rajčatové pyré nebo rajčata. Zalijeme vývarem z masa, přivedeme k varu a provaříme 5 minut. Pak vsypeme všechny nakrájené přísady a společně provaříme, aby se chutě propojily. Osolíme, opepříme a okořeníme trochou kopru.

Při podávání servírujeme s kousky citronu, kysanou smetanou a snítkou kopru.



solyanka

Do soljanky by se měly použít ruské nakládané okurky. Liší se od českých, jsou nakládané na slano a ne tak na kyselo, jako ty naše. Občas se dají koupit v ruských prodejnách. Pokud neseženete, tak je vhodné použít z českých okurek raději kvašky než zavařované okurky. Ale i zavařované lze, jen to chce pamatovat na to, že jsou kyselejší a míň slané než ty ruské. Doporučuju dát v takovém případě do polévky nálevu cca o třetinu méně, aby nebyla příliš kyselá.










Španělská čočka - bezlepková


Čočku alespoň hodinu předem namočíme do studené vody. Poté vodu slijeme.

Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na kolečka, řapíkatý celer na jemné plátky. Česnek nasekáme.

Na oleji rozškvaříme pokrájenou slaninu, osmahneme jemně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a nakrájenou šunku či chorizo. Posléze přidáme mrkev a celer. Přidáme papriku, osmaheme. Pokud plánujeme použít mouku, tak zaprášíme moukou a zasmahneme. Zalijeme rajským pyré, přidáme hřebíček (v sítku na koření, jinak se nedá potom vylovit), římský kmín a slitou čočku.

Zalijeme vodou, přiklopíme a dusíme 40 minut. Po 40 minutách přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky. Dusíme dalších 30 minut, až je čočka zcela měkká. Může být potřeba dolít během dušení trochu vody. Ochutíme solí.

Při podávání sypeme sekanou petrželí.



spanelska cocka










Scones - anglické "žemličky"


Recept je inspirován Jamie Oliverem.

Větší kusy sušeného ovoce pokrájíme. Všechno sušené ovoce pak opereme v horké vodě, zalijeme pomerančovou šťávou tak, aby bylo zakryté, a necháme takto nabobtnat nejlíp přes noc.

Při přípravě scones smícháme v míse mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidám studené máslo nakrájené na kousky a prsty promneme do konzistence drobenky.

Uprostřed drobenky uděláme důlek, vlijeme vejce a mléko a sušené ovoce, které zatím vsáklo všechnu šťávu. Vařečkou krátce zamícháme, aby se těsto spojilo, ale zůstalo cuckovité a nehomogenní. Pokud se vůbec nespojuje, přidáme trošičku mléka. Mísu s těstem přiklopíme talířem a dáme na 15 minut do chladu.

Před přípravou scones pustíme troubu na 200 st.

Vál si poprášíme trochou mouky, těsto na něj vyklopíme a rozválíme ho na tloušťku 2 - 3 cm. Pak vykrajovací formičkou nebo skleničkou vykrajujeme kolečka o průměru asi 6 cm a skládáme je na plech horní stranou dolů. Vůbec nevadí, když jsou kolečka trochu "střapatá". Odkrojky shrneme dohromady a zpracujeme stejným způsobem. Povrch koleček potřeme mlékem, dáme do trouby a pečeme 5 minut, pak ztlumíme na 190 st. a dopečeme ještě přibližně 10 minut, až zezlátnou a vyběhnou.

Podáváme čerstvé, s hustou smetanou (v originále clotted cream) a pikantní zavařeninou, nebo citronovým krémem lemon curd.



scones -








Bezlepkové cukroví z různých koutů světa - bez náhražek, vše tradičně primárně bezlepkové




Čokoládové košíčky s arašídovým máslem - Peanut Butter Cups - Severní Amerika (bezlepkové)


Recept je inspirován zde.

Máslo necháme předem při pokojové teplotě změknout.

Obě čokolády rozpustíme a smícháme. Lžičkou je nanášíme do papírových košíčků. Každým košíčkem zakroužíme, aby se čokoláda rozlila i na stěny (nemusí až nahoru). Košíčky dáme do chladu ztuhnout.

Zatím máslo, cukr a a rašídové máslo vyšleháme do krému. Do vychlazených ztuhlých košíčků nanášíme arašídový krém, povrch vždy uhladíme a necháme nahoře 5 mm prostor pro finální zalití čokoládou.

Zbylou čokoládou zalijeme povrch bonbonů a necháme v chladu ztuhnout.



peanut butter cup

Peanut butter cups jsou velmi populární cukrovinkou. Za jejího tvůjce je pokládán Hary Burnet Reese. Dříve byly prodávány pod značnou Reese, ale dnes se Reese stala součástí společnosti Hershey´s, takže se dají koupit spíš jako Hershey´s. Originální cups jsou spíše nízké a ploché, doma se dají použít papírové košíčky na muffiny. Ale při použití na vánoční cukroví je praktičtější miniverze v malých košíčkách.
Zpět na začátek stránky







Japonské rýžové koláčky daifuku (mochi plněné anko pastou) - Japonsko (bezlepkové)


Anko pasta - lze ji buď koupit hotovou, nebo připravit vlastní:

Mochi - lze připravit z mochi vloček nebo z mochiko mouky velmi snadno (návod je na obalu), nebo udělat o něco pracněji (ale také citelně levněji, vločky jsou hodně drahé) vlastní mochi přímo z mochi rýže:

ANKO PASTA

Recept je inspirován zde.

Adzuki fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den je dáme na cedník, propláchneme čistou vodou a necháme okapat. ¨ Dáme do rendlíku, přilijeme vodu tak, aby sahala nad fazole, a přivedeme k varu. Jakmile se vytvoří pěna, stáhneme z plotýnky a ne cedníku pěnu pečlivě vypláchneme, umyjeme i rendlík od zbytků pěny na stěnách. Dáme opět vařit a odstranění pěny ještě jednou zopakujeme.

Pak přilijeme vodu těsně nad fazole, přiklopíme a vaříme do úplného změknutí, trvá to asi 1,5 - 2 h. Občas promícháme. Když jsou zcela měkké, odklopíme. Pokud je v nich hodně vody, tak ji slijeme, jinak ji jen odpaříme za stáýlého míchání. Přidáme cukr a sůl, promixujeme tyčovým mixérem (bez promixování by vznikla hrubá pasta tsubuan, ale do daifuku potřebujeme jemnou koshian) a provařujeme na hustou kaši. Pak stáhneme z plotýnky a necháme prochladnout. daifuku

MOCHI

Tradiční přípravu mochi můžete shlédnout na videu. Recept upravený pro kuchyňský robot je inspirován zde.

Mochi rýži na cedníku pečlivě propláchneme. Poté ji dáme do silnostěnného rendlíku (máte-li rýžovar, je lepší použít ten), zalijeme vodou (poměr rýže:voda je 1:1) a necháme bobtnat alespoň půlhodinu, ale klidně ji můžeme namočit den předem stejně jako adzuki.

Poté přiklopenou na velmi mírném plameni vaříme cca půl hodiny. Horkou ji přemístíme do nádoby robota a pustíme hnětací hák na střední výkon. Cca po 20 minutách bode mochi hotovo.

daifuku

Hotové mochi můžeme podle libosti obarvit.

Pracovní desku bohatě posypeme škrobem, vyklopíme teplé mochi z robota, povrch opět posypeme škrobem (bez škrobu to hrozně lepí). Ruce si také poprášíme škrobem a pak začneme mochi zpracovávat. Na daifuku knedlíčky oddělíme vždy kousek mochi, z anko pasty vytvarujeme kuličku a zabalíme ji do mochi.

daifuku

Necháme vychladnout na desce poprášené škrobem (vychladnutím to víc ztuhne) a vkládáme do papírových košíčků.



daifuku


Zpět na začátek stránky









Mandlovopistáciový "turecký med" - Nougat blanc - Provence (bezlepkové)


Recept je inspirován zde.

Nejprve si připravíme pekáček s pečicím papírem: Do pekáčku kápneme trošku oleje, aby papír neujížděl. Vyložíme papírem a papír pečlivě naolejujeme, aby byl celý pokrytý tenkým filmem. Přebytečný olej setřeme ubrouskem.

Mandel a pistácie nasucho lehce opražíme v hluboké pánvi. Dáme stranou, ale necháme na teplé pánvi.

V silnostěnném rendlíku smícháme cukr, med a vodu. Vložíme kuchyňský teploměr a zahříváme bez míchání, až vznikne karamel (zahříváme na 143 - 145 st.). Když se karamel přehřeje, bude pak nougat tvrdší.

Mezitím šleháme bílek se špetkou soli do sněhu.

Když je karamel hotový, nalijeme ho za stálého šlehání do sněhu a dále šleháme asi 2 minuty, hmota zvětší objem. Vmícháme do ní dosud mírně teplé mandle a pistácie )když nejsou studené, tak se lépe vmíchávají). Ihned přelijeme do pekáčku, Lžící trochu urovnáme (velmi rychle to tuhne) a necháme zcela vychladnout. Hotové nakrájíme na kostky (nejlíp to jde pilkovým nožem). Výsledný nugát je trochu lepkavý, proto se často nalévá mezi dortové oplatky. "Nahatý" nugát je šikovné namočit do čokoládové polevy, pak nelepí a nevysychá. Ale také je možné jednotlivé kousky zabalit do mírně naolejovaného pečicího papíru a uchovat v suché dóze.



nougat


Zpět na začátek stránky






Kávové lanýže - Tartufi al café - Itálie (bezlepkové)

Recept je inspirován zde.

V silnostěnném rendlíku smícháme smetanu, cukr, koňak a kávu. Zahřejeme k varu a 2 minuty svaříme. zatím čokoládu nalámeme nebo nasekáme na malé kousky. Smetanu stáhneme z plotýnky a vsypeme čokoládu. Mícháme, až se rozpustí. Do hladké směsi zamícháme změklé máslo. Výslednou hladkou hmotu necháme v chladu ztuhnout.

Z vychladlé hmoty vykrajujeme lžící hrudky, v prstech je lehce zaoblíme a obalujeme v kakau.

Skladujeme v chladničce, nebo zmrazíme.



lanyze


Zpět na začátek stránky





Medová plástev - Honeycomb - Británie (bezlepkové)

Recept je inspirován Jamie Oliverem.

V silnostěnném rendlíku smícháme cukr, med a vodu. Vložíme kuchyňský teploměr a zahrříváme bez míchání, až vznikne karamel (zahříváme na 150 st.). Bez teploměru je to cca "na perličku".

Zatím si připravíme plech s pečicím papírem.

Když je karamel hotový, zamícháme do něj sodu. Hmota okamžitě vybublá do pěny. Nalijeme pěnu na plech, trochu plechem zakroužíme, aby se rozlila, anecháme vychladnout. Vychladlou plástev rozlámeme na kusy. Můžeme je namáčet do čokolády.



honeycomb


Zpět na začátek stránky






Mandlové sušenky Amaretti - Itálie (bezlepkové)

Recept je inspirován zde.

Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Z bílků se špetkou soli ušleháme sníh. Do žloutkové změsi stěrkou vmícháme mandlovou mouku a poté jemně zasekáme sníh. překryjeme fólií a dáme do chladničky na 2 hodiny odležet.

Do misky si nasypeme moučkový cukr. Odležené těsto rozdělíme na 30 kousků. Každý vytvarujeme do kuličky, kterou obalíme v moučkovém cukru. kuličky skládáme na plech pokrytý papírem. Pečeme při 180 st. asi 25 minut.



amaretti


Zpět na začátek stránky






Norimberské perníčky Elisen Lebkuchen - Německo (bezlepkové)

Recept je inspirován zde.

Oranžát a citronát velice jemně nasekáme. hřebíček roztlučeme v moždíři.

Vejce s cukrem vyšlehámedo pěny. Vešleháme všechno koření. Stěrkou vmícháme oranžát, citronát, strouhanou kůru, citronovou šťávu a mlené mandle či ořechy.

Na plech pokrytý papírem buď rozložíme rýžový papír, nebo nedáváme nic (z pečicího apíru se dají perníčky po vychladnutí bez problémů sloupnout). Děláme malé hromádky průměru asi 3 cm (u lepkové varianty natíráme hmotu na oplatky). Plech necháme 3 hodiny odležet. Poté upečeme při 155 st. asi 25 minut. Vychladlé snadno odrolíme od přečnívajícího rýžového papíru. Vychladlé namáčíme do čokoládové polevy.



nurnberger lebkuchen


Zpět na začátek stránky






Ovesné sušenky - Severní Amerika (bezlepkové)

Smíháme vločky s ořechy a ovocem. V silnostěnném rendlíku rozpustíme máslo, med, cukr, sůl a koření. Vmícháme sodu (zabublá to) A vše přilijeme k vločkám, promícháme, necháme 10 minut ustát, aby vločky nasákly tekutinu.

Na plech pokrytý papírem děláme malé hromádky (sušenky se při pečení roztečou do šířky). pečeme při 170 st. asi 15 minut.



oat cookies


Zpět na začátek stránky





Kaštanové sušenky s mandarinkovou polevou - Korsika (bezlepkové)

Těsto:

Poleva:

Posyp:

Recept je inspirován zde.

Máslo předem necháme při pokojové teplotě změknout.

Smícháme mouku, cukr, sůl a mouku a podle potřeby přidáme vodu. Vypracujeme hladké těsto. Dáme ho na hodinu odpočinout do chladničky. Poté rozválíme a vykrajujeme tvary, pečeme při 170 st. asi 6 minut.

Z neošetřené nebo horkou vodou dobře omyté mandarinky skrojíme kůru bez bílé části. Nakrájíme ji na jemné proužky. Cukr s vodou svaříme, až se cukr rozpustí. Vsypeme kůru a vaříme 10 minut. Kůru scedíme a rozložíme na utěrku, aby oschla. proschlou omalíme v krupicovém cukru.

Připravíme polevu - moučkový cukr prosijeme, smícháme s mandarinkovou šťávou a dřevěnou měchačkou utřeme do hladké polevy. Poléváme sušenky a sypeme proslazenou kůrou.



biscuits de chataigne


Zpět na začátek stránky










Mince pies - anglické vánoční koláčky (cca 20 ks malých, velikosti cukroví)

Těsto:

Náplň -Mincemeat:

Recept na mincemeat je inspirován zde.

Nejprve uvaříme mincemeat. Kandovaný oranžát a citronát velmi jemně nasekáme. Jablko oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme do silnostěnného rendlíku. Přidáme oprané rozinky, nasekaný citronát a oranžát, všechno koření, šťávu a máslo. Pouze brandy zatím odložíme. Vše společně pomalu svařujeme, až vznikne hustá vonavá hmota. Trvá to nejméne hodinu, spíš 1,5 hodiny. Do hotového mincemeat vmícháme brandy. Mincemeat lze připravit i předem a uchovávat týden v chladničce.

Z přísad na těsto vypracujeme hladké těsto a dáme ho odpočinout do chladničky, než se uvaří mincemeat.

Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka o 1 cm v průměru větší, než je průměr formiček (lze použít klasickou velkou vykrajovačku na cukroví, nebo třeba formovací tvořítko na přílohy). Těstem vyložíme formičky. Okolní těsto odložíme do chladničky na "deklíky". Do 2/3 výše formiček naplníme mincemeat.

Odložené těsto opět rozválíme. Vykrájíme buď menší kolečka odpovídající hornímu průměru formiček, nebo různé vánoční tvary. Okraj těsta ve formičkách potřeme vodou a přiložíme "deklíky". Pečeme při 170 st. přibližně 20 minut. Hotové se obvykle bohatě cukrují moučkovým cukrem, ale mně se víc líbí necukrované.



mince pies



Vepřové v mrkvi (4 porce)


  • vepřové maso (výborná je plec) 500 g
  • mrkev 500 g
  • cibule 100 g
  • máslo 40 g
  • vývar masový nebo voda 300 ml
  • med 1 lžíce
  • saturejka sušená 2 lžičky
  • sůl
  • pepř

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Na másle opečeme cibuli do sklovita, přidáme maso a opékáme, až povrch zesvětlá. Přidáme med a necháme ho lehce zkaramelizovat. Podlijeme vývarem nebo vodou, přiklopíme a dusíme 35 minut. Zatím mrkev oškrábeme a nakrájíme na tenká kolečka. Po 35 minutách ji přidáme k masu společně se saturejkou. Opepříme a mírně osolíme. Dusíme dalších 15 minut, až změkne mrkev. Odklopíme a necháme pomalu probublávat ještě 10 minut, aby pokrm trochu zhoustl. Podle potřeby dosolíme.

veprove v mrkvi

Saturejka (Satureia) je voňavá bylinka z řčeledi hluchavkovivtých. Výrazně voní, chutná trošku palčivě. Je součástí provensálského koření. V kuchyni ji užijeme všude tam, kde se používá pepř. Velmi dobře se hodí k luštěninám a k bramborovým jídlům.



Karé - japonské "vepřové v mrkvi" (4 porce)


  • vepřové maso libové 500 g
  • mrkev 200 g
  • cibule 2 ks
  • brambory 200 g
  • máslo 15 g
  • jablko půlka
  • červená paprika 1 lžička
  • pepř
  • sůl
  • káva mletá špetka
  • voda 750 ml
  • med 1 lžička
  • karé kostky 3 ks (celkem zhruba 100 g)

kare kostky

Cibuli oloupeme a jednu nakrájíme na malé kostičky, druhou na třícentimetrové kusy. Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Mrkev a brambory oškrábeme. Brambory nakrájíme na 3 cm kostky, mrkev na 3 cm šikmé špalíky. Na másle opečeme cibuli na drobné kostičky do sklovita, přidáme maso a opékáme, až povrch zesvětlá. Přidáme mrkev, brambory a hrubě krájenou cibuli. Dále koření - červenou papriku, trochu soli, pepře a špetku kávy. jablko nastrouháme a vmícháme do směsi. Podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme do změknutí masa (30 - 40 minut). Odklopíme a vhodíme karé kostky. Mícháme, až se rozpustí, a provaříme 3 minuty do zhoustnutí. Nakonec zamícháme lžičku medu. Podáváme nejlépe s rýží.

kare

karé kostky se prodávají hotové, různých druhů, liší se obsaženým kořením. Složením je to vlastně máslová jíška s kořením (může být garam masala, kari, pepř, cayenský pepř), rajčatovým pyré a ochucující omáčkou (sojovou či worcesterovou). Asi by se daly připravit i doma, ale nevím, v jakém poměru, recept jsem zatím nenašla.





Texas sheet cake (1 plech)


Recept zde.

texas