Jarní bramborová polévka s popencem a dobromyslí

Květiny a plané rostliny Polévky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Celer Mrkev Arašídy Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Kořenovou zeleninu a brambory oškrábeme, česnek oloupeme. Petržel, celer a brambory nakrájíme na větší kostky. Mrkev na velmi tenká kolečka. Vývar ohřejeme. V polévkovém hrnci rozpálíme máslo, až začne vonět, a petržel s celerem opečeme do mírného zezlátnutí. Přidáme brambory a opékáme tak dlouho, dokud se nepřichytávají. Zalijeme teplým vývarem a vaříme do změknutí. Popenec a dobromysl opereme, odrhneme lísty a nasekáme je. Česnek utřeme. Mezitím se zelenina uvařila. Polévku hladce rozmixujeme. Vsypeme mrkvová kolečka a vaříme 2 minuty. Pak vypneme, aby zůstala křupavá (v horké polévce akorát dojdou). Vmícháme sůl, pepř, třený česnek a sekané bylinky. Na talířích sypeme polévku kmínem. Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea) je bylina z čeledi hluchavkovitých, je častým plevelem našich zahrad. Dobromysl (Origanum vulgare) je českou bylinkou, blízce příbuznou středomořskému oreganu. Ale oregano je pikantnější a aromatičtější. Dobromysl je jemná, její vůně je sladší a používá se nejen jako koření, ale také do uklidňujících čajových směsí "pro dobrou mysl"