Ořechový chléb Couronne aux noix

Pečivo a slané koláče

Alergeny (šedě nepřítomné)

Lepek Vlašské ořechy Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce

Smícháme mouku, droždí, cukr a sůl. Pak přilijeme vodu a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Necháme vykynout v chladné místnosti, trvá to cca 3 hodiny. Můžeme nechat kynout i přes noc v lednici. Vykynuté těsto rozválíme na plát. Třetinu plátu posypeme ořechy a od této strany srolujeme jako roládu. Přeneseme na plech pokrytý pečicím papírem a ohneme do půlkruhu. Ostrým nožem uděláme několik křížových zářezů do povrchu. Potom poprášíme moukou a necháme 15 minut nakynout na plechu. Troubu předehřejeme nejvíc, jak to jde (u mé je to 250 stupňů), do rozpálené trouby vložíme chléb a pečeme 15 minut, pak ztlumíme na 220 st. a dopečeme do zezzlátnutí, asi 20 minut. Hotový chléb má tvar koruny, resp. poloviny koruny (demi-couronne).


Jako zdroj posloužil(y) zde uvedené odkazy.

http://www.supertoinette.com/recette/351/pain_noix_to_de.html