Dýňové gnocchi

Zelenina, vejce, houby

Alergeny (šedě nepřítomné)

Kravské mléko Lepek Vejce Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Očištěnou dýni (hokkaido není třeba loupat, ostatní musejí být i oloupané) nakrájíme na kostky, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Měkkou dýni slijeme. Můžeme také dýni nakrájet na měsíčky a upéci ji v troubě. Měkkou dýni hladce rozšťoucháme nebo rozmixujeme. Parmazán nastrouháme. Dýni smícháme s moukou, parmazánem, vejcem, strouhneme muškát a trošku osolíme (parmazán je slaný). Vypracujeme těsto. Na pomoučeném prkénku válíme do 2 cm silného válečku a krájíme na 3 cm kousky. Ideální je použít tvořítko na gnocchi. Nočky zavaříme do vroucí osolené vody. Když vyplavou, tak je vaříme ještě 6 - 7 minut. Vařené rovnou promícháme buď s máslem nebo olejem (a pak jíme posypané parmazánem), nebo si během vaření připravíme šalvějové máslo (v másle osmahneme šalvějové lístky do křupava . viz rp. 36), nebo k nokům použijeme libovolnou omáčku, např. rajčatovou či hříbkovou.