Smažená zelená rajčata - Fried Green Tomatoes FGT

Drobné občerstvení Zelenina, vejce, houby

Alergeny (šedě nepřítomné)

Kravské mléko Vejce Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Rajčata nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Posolíme je a popepříme a encháme 5 minut odležet. Zatím si připravíme suroviny na trojobal: Hladkou pšeničnou nebo kukuřičnou mouku, vejce rozšlehané s trochou podmáslí a hrubou kukuřičnou mouku nebo krupici. Obalujeme a smažíme, dáme okapat na papírové utěrky. Jíme jen tak, nebo můžeme přidat pikantní chilli omáčku. V receptech jsou často zaměńována zelená rajčata - tomatos (tedy nedozrálá rajčata, plody lilku rajče) se zelenými plody mochyně mexixké - tomatillos. Pro tento recept je použitelné oboje. Nenahraditelná jsou ale tomatillos např. v omáčce salsa verde. Nezralá zelená rajčata obsahují alkaloid tomatin, který je příbuzný solaninu. Je zodpovědný za lahodnou chuť zelených rajčat, ale zároveň je jedovatý. Jeho toxicita je ovšem řádově nižší než u solaninu, zhruba dvacetkrát. Přesto by se ho nemělo jíst nadměrné množství, rozumné je cca 3 rajčata na osobu. Není vhodné dávat ho dětem a těhotným.


Jako zdroj posloužil(y) zde uvedené odkazy.

http://www.csfd.cz/film/358-smazena-zelena-rajcata/