Mřížkový škvarkový koláč

Pečivo a slané koláče Sladké

Alergeny (šedě nepřítomné)

Cizrna Arašídy Celer Citrusy Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Škvarky necháme alespoň hodinu předem při pokojové teplotě zteplat. Potom je jemně umeleme nebo rozmixujeme. Mouky smícháme s cukrem a solí, přidáme je ke škvarkové hmotě a vypracujeme drobenku. Přilijeme vodu a prohněteme do hladkého těsta. 2/3 těsta rozválíme a buď vyložíme koláčovou formu, nebo položíme na plech (na plechu je potřeba vytvarovat lehce zvýšené okraje, aby džem nevytekl). Potřeme džemem nebo povidly. Ze zbylého těsta válíme tenké válečky a skládáme mřížku. Pečeme při 160 st. asi 25 - 30 minut.