Mince pies bez lepku, mléka a vajec

Pečivo a slané koláče Sladké Vánoce, Velikonoce a jiné svátky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Nejprve uvaříme mincemeat. Kandovaný oranžát a citronát velmi jemně nasekáme. Jablko oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme do silnostěnného rendlíku. Přidáme oprané rozinky, nasekaný citronát a oranžát, všechno koření, šťávu a kakaové máslo. Pouze brandy zatím odložíme. Vše společně pomalu svařujeme, až vznikne hustá vonavá hmota. Trvá to nejméne hodinu, spíš 1,5 hodiny. Do hotového mincemeat vmícháme brandy. Mincemeat lze připravit i předem a uchovávat týden v chladničce. Z přísad na těsto kromě vody vypracujeme drobenku, do které přilijeme tudenou vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka o 1 cm v průměru větší, než je průměr formiček (já peču v plechu na minimuffiny). Těstem vyložíme formičky. Okolní těsto odložíme na "deklíky". Do 2/3 výše formiček naplníme mincemeat. Odložené těsto opět rozválíme. Vykrájíme buď různé vánoční tvary. Okraj těsta ve formičkách potřeme vodou a přiložíme "deklíky". Pečeme při 170 st. přibližně 20 minut. Hotové se obvykle bohatě cukrují moučkovým cukrem, ale mně se víc líbí necukrované.