Chawan-mushi

Drobné občerstvení Japonsko

Alergeny (šedě nepřítomné)

Mrkev Sója Vejce Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Sezam Vlašské ořechy

Kuřecí maso nakrájíme na 2 cm kousky a dáme do misky. přelijeme lžičkou saké a lžičkou sojové omáčky. Krevetám vyřízneme střívko. Dáme do misky a také přelijeme lžičkou saké a lžičkou sojové omáčky. Shiitake překrojíme na poloviny. Vejce jemně rozšleháme, aby se moc nenapěnilo. Vlijeme dashi, saké, mirin a sojovou omáčku. Přidáme sůl. Rozmícháme. Na trošce oleje osmahneme kuřecí kousky, aby zezlátly. Připravíme si dvě keramické nádobky s pokličkou. Originální nádobky na chawan-mushi lze v tuzemských podmínkách velmi dobře nahradit kokotkami. Do každé nádobky dáme polovinu kuřecích kousků, 2 plody jinanu, 5 plátků mrkve, 2 poloviny shiitake a 2 krevety. Krevety dáme co nejvíc nahoru, jejich zčervenání nám pak pomůže ve zjištění, kdy bude chawan-mushi provařené. Do vhodného kastrolu dáme pařáček, na který se vejdou obě kokotky (zkoušela jsem i bez pařáčku a také to jde). Přilijeme 5 cm horké vody a přivedeme k varu. Obě nádobky zalijeme vaječným krémem. Postavíme je na pařáček. Poklici obalíme zespoda papírovou nebo látkovou utěrkou, aby sražená voda nekapala do chawan-mushi. Přivedeme rychle k varu, pak ztlumíme, aby se voda jen chvěla, přiklopíme a necháme takto 20 - 25 minut. zkontrolujeme, jestli je krém hotový - do středu píchneme špejlí a pozorujeme, zda má konzistenci pudinku. Pomocným ukazatelem je zoranžovění krevety. Zatím nakrájíme hrubě mitsubu - jen stonky, konečný trojlístek necháme vcelku. (nebo použijeme petržel a kousek citronové kůry). Hotové chawan-mushi vyndáme opatrně z kastrolu, na povrch dáme mitsubu (nebo petržel+citronovou kůru+trochu pepře) a přiklopíme pokličkou. Servírujeme horké. Po odklopení pokličky by měla zavanout krásná sladkopetrželovocitronová vůně mitsuby. Obvykle se chawan-mushi podává jako předkrm. Mitsuba (Cryptotaenia japonica) se nazývá také japonská petržel, celeropetržel, japonský trojlístek. Krásně voní, trochu jako nasládlá směs petržele, celeru a citronu. Chutná mírně po pepři.