Šeříkový sirup

Květiny a plané rostliny Nakládané a konzervované Sladké

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Šeříkové květy podle potřeby omyjeme (z vlastní zahrady to nebývá třeba) a osušíme. Pečlivě otrháme jen kvítky bez zelených stopek. Chemicky neošetřený citron pečlivě omyjeme a půlku nakrájíme na kolečka. Vydloubneme případné pecky. V rendlíku smícháme cukr a vodu a svaříme do rozpuštění. Přidáme citronová kolečka a šeříkové květy. Zvolna provaříme 10 minut a necháme vychladnout. Přecedíme a nalijeme do lahvičky. Skladujeme v lednici a spotřebujeme do tří týdnů. Pro delší uskladnění přesterilizujeme, jak je popsáno v kuchařce v rp. 146. Šeřík patří do čeledi olivovníkovitých. V našich zahradách se setkáme obvykle se šeříkem obecným. Vzácně se pěstují i jiné druhy, ty mívají drobné květy (např. S meyeri Palibin). Na sirup použijeme květy šeříku obecného, co nejsytěji fialové barvy. Ze světlejších šeříků bude sirup bílý.