Avokádová omáčka rouille k marseilleské rybí polévce či k bujabéze

Drobné občerstvení Polévky Přílohy a omáčky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Lupina/vlčí bob Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Chléb nalámeme na kousky, zalijeme vývarem a necháme nasáknout. Avokádo nakrájené na kousky vložíme do vysoké mixovací nádoby. Přidáme nasáklý chléb i s veškerým nevskáknutým vývarem, citronovou šťávu, sůl, chilli a utřený česnek. Naposled přilijeme olej. Tyčový mixér pustíme na nejvyšší otáčky, položíme na povrch ojeje a velmi pomalu spouštíme dolů až na dno nádoby. Posléze stále na nejvyšší otáčy mixujeme, až vznikne lesklá hladká emulze. Pokud by se začal oddělovat olej, přidáme trochu vývaru a znovu promixujeme stejným postupem (může se to stát, avokáda nejsou všechna stejně velká), olej se opět spojí. Dále používáme stejně jako klasickou omáčku rouille, tedy vkládáme ji do talíře s bujabézou nebo jinými provensálskými rybími polévkami.