Ruská soljanka (solyanka)

Maso Polévky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Kravské mléko Mrkev Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Veškeré maso předem uvaříme s bobkovým listem (pokud používáme ledvinky, tak je obvyklým způsobem vyčistíme, namočíme do mléka, vypláchneme a vaříme zvlášť). Vařený jazyk oloupeme, vařené srdce okrájíme od všech blan (lze ho odblanit už syrové, ale vařené jde snáz a navíc by bylo škoda nevyužít tyto části do vývaru). Všechno vařené maso, uzeniny, okurky, mrkev nakrájíme buď na kostičky, nebo na jemné nudličky (já preferuju nudličky). Olivy na silná kolečka. Kapary necháme okapat. Na oleji zasmahneme rajčatové pyré nebo rajčata. Zalijeme vývarem z masa, přivedeme k varu a provaříme 5 minut. Pak vsypeme všechny nakrájené přísady a společně provaříme, aby se chutě propojily. Osolíme, opepříme a okořeníme trochou kopru. Při podávání servírujeme s kousky citronu, kysanou smetanou a snítkou kopru. Do soljanky by se měly použít ruské nakládané okurky. Liší se od českých, jsou nakládané na slano a ne tak na kyselo, jako ty naše. Občas se dají koupit v ruských prodejnách. Pokud neseženete, tak je vhodné použít z českých okurek raději kvašky než zavařované okurky. Ale i zavařované lze, jen to chce pamatovat na to, že jsou kyselejší a míň slané než ty ruské. Doporučuju dát v takovém případě do polévky nálevu cca o třetinu méně, aby nebyla příliš kyselá.