Španělská čočka

Luštěniny Zelenina, vejce, houby

Alergeny (šedě nepřítomné)

Celer Mrkev Arašídy Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Čočku alespoň hodinu předem namočíme do studené vody. Poté vodu slijeme. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na kolečka, řapíkatý celer na jemné plátky. Česnek nasekáme. Na oleji rozškvaříme pokrájenou slaninu, osmahneme jemně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a nakrájenou šunku či chorizo. Posléze přidáme mrkev a celer. Přidáme papriku, osmaheme. Pokud plánujeme použít mouku, tak zaprášíme moukou a zasmahneme. Zalijeme rajským pyré, přidáme hřebíček (v sítku na koření, jinak se nedá potom vylovit), římský kmín a slitou čočku. Zalijeme vodou, přiklopíme a dusíme 40 minut. Po 40 minutách přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky. Dusíme dalších 30 minut, až je čočka zcela měkká. Může být potřeba dolít během dušení trochu vody. Ochutíme solí. Při podávání sypeme sekanou petrželí.