Mandlovopistáciový "turecký med" - Nougat blanc - Provence

Drobné občerstvení Vánoce, Velikonoce a jiné svátky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Jiné ořechy Mandle Vejce Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Nejprve si připravíme pekáček s pečicím papírem: Do pekáčku kápneme trošku oleje, aby papír neujížděl. Vyložíme papírem a papír pečlivě naolejujeme, aby byl celý pokrytý tenkým filmem. Přebytečný olej setřeme ubrouskem. Mandle a pistácie nasucho lehce opražíme v hluboké pánvi. Dáme stranou, ale necháme na teplé pánvi. V silnostěnném rendlíku smícháme cukr, med a vodu. Vložíme kuchyňský teploměr a zahříváme bez míchání, až vznikne karamel (zahříváme na 143 - 145 st.). Když se karamel přehřeje, bude pak nougat tvrdší. Mezitím šleháme bílek se špetkou soli do sněhu. Když je karamel hotový, nalijeme ho za stálého šlehání do sněhu a dále šleháme asi 2 minuty, hmota zvětší objem. Vmícháme do ní dosud mírně teplé mandle a pistácie )když nejsou studené, tak se lépe vmíchávají). Ihned přelijeme do pekáčku, Lžící trochu urovnáme (velmi rychle to tuhne) a necháme zcela vychladnout. Hotové nakrájíme na kostky (nejlíp to jde pilkovým nožem). Výsledný nugát je trochu lepkavý, proto se často nalévá mezi dortové oplatky. "Nahatý" nugát je šikovné namočit do čokoládové polevy, pak nelepí a nevysychá. Ale také je možné jednotlivé kousky zabalit do mírně naolejovaného pečicího papíru a uchovat v suché dóze.


Jako zdroj posloužil(y) zde uvedené odkazy.

http://piroulie.canalblog.com/archives/2008/05/05/8195152.html