Norimberské perníčky Elisen Lebkuchen - Německo

Drobné občerstvení Sladké Vánoce, Velikonoce a jiné svátky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Jiné ořechy Vejce Arašídy Celer Cizrna Hořčice Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Oranžát a citronát velice jemně nasekáme. hřebíček roztlučeme v moždíři. Vejce s cukrem vyšlehámedo pěny. Vešleháme všechno koření. Stěrkou vmícháme oranžát, citronát, strouhanou kůru, citronovou šťávu a mlené mandle či ořechy. Na plech pokrytý papírem buď rozložíme rýžový papír, nebo nedáváme nic (z pečicího apíru se dají perníčky po vychladnutí bez problémů sloupnout). Děláme malé hromádky průměru asi 3 cm (u lepkové varianty natíráme hmotu na oplatky). Plech necháme 3 hodiny odležet. Poté upečeme při 155 st. asi 25 minut. Vychladlé snadno odrolíme od přečnívajícího rýžového papíru. Vychladlé namáčíme do čokoládové polevy.


Jako zdroj posloužil(y) zde uvedené odkazy.

http://www.chefkoch.de/rezepte/156931069001353/Elisenlebkuchen.html