Mince pies

Drobné občerstvení Sladké Vánoce, Velikonoce a jiné svátky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Kravské mléko Lepek Vejce Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Nejprve uvaříme mincemeat. Kandovaný oranžát a citronát velmi jemně nasekáme. Jablko oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a dáme do silnostěnného rendlíku. Přidáme oprané rozinky, nasekaný citronát a oranžát, všechno koření, šťávu a máslo. Pouze brandy zatím odložíme. Vše společně pomalu svařujeme, až vznikne hustá vonavá hmota. Trvá to nejméne hodinu, spíš 1,5 hodiny. Do hotového mincemeat vmícháme brandy. Mincemeat lze připravit i předem a uchovávat týden v chladničce. Z přísad na těsto vypracujeme hladké těsto a dáme ho odpočinout do chladničky, než se uvaří mincemeat. Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka o 1 cm v průměru větší, než je průměr formiček (lze použít klasickou velkou vykrajovačku na cukroví, nebo třeba formovací tvořítko na přílohy). Těstem vyložíme formičky. Okolní těsto odložíme do chladničky na "deklíky". Do 2/3 výše formiček naplníme mincemeat. Odložené těsto opět rozválíme. Vykrájíme buď menší kolečka odpovídající hornímu průměru formiček, nebo různé vánoční tvary. Okraj těsta ve formičkách potřeme vodou a přiložíme "deklíky". Pečeme při 170 st. přibližně 20 minut. Hotové se obvykle bohatě cukrují moučkovým cukrem, ale mně se víc líbí necukrované.


Jako zdroj posloužil(y) zde uvedené odkazy.

http://britishfood.about.com/od/christmas/r/mincemeat.htmm