Kare - japonské vepřové v mrkvi

Japonsko Maso Zelenina, vejce, houby

Alergeny (šedě nepřítomné)

Kravské mléko Lepek Mrkev Sója Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lupina/vlčí bob Mandle Sezam Vejce Vlašské ořechy

Cibuli oloupeme a jednu nakrájíme na malé kostičky, druhou na třícentimetrové kusy. Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Mrkev a brambory oškrábeme. Brambory nakrájíme na 3 cm kostky, mrkev na 3 cm šikmé špalíky. Na másle opečeme cibuli na drobné kostičky do sklovita, přidáme maso a opékáme, až povrch zesvětlá. Přidáme mrkev, brambory a hrubě krájenou cibuli. Dále koření - červenou papriku, trochu soli, pepře a špetku kávy. jablko nastrouháme a vmícháme do směsi. Podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme do změknutí masa (30 - 40 minut). Odklopíme a vhodíme karé kostky. Mícháme, až se rozpustí, a provaříme 3 minuty do zhoustnutí. Nakonec zamícháme lžičku medu. Podáváme nejlépe s rýží. karé kostky se prodávají hotové, různých druhů, liší se obsaženým kořením. Složením je to vlastně máslová jíška s kořením (může být garam masala, kari, pepř, cayenský pepř), rajčatovým pyré a ochucující omáčkou (sojovou či worcesterovou). Asi by se daly připravit i doma, ale nevím, v jakém poměru, recept jsem zatím nenašla.