Bezlepkový dýňový koláč s datlemi, rozinkami a tvarohovosmetanovým krémem.

Pečivo a slané koláče Sladké

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Cizrna Kravské mléko Vejce Arašídy Celer Hořčice Jiné ořechy Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Rozinky předem opereme a namočíme do rumu. Datle nakrájíme na kousky a přimícháme k rozinkám. Máslo necháme předem změknout. Koláčovou formu lehce vymažeme máslem . Z mouky, soli, moučkového cukru a másla vypracujeme drobenku, do které vmícháme půlku rozšlehaného vejce a vypracujeme těsto. Pokud se moc drobí, přidáme trošku studené vody. Rozválíme na silnější plát (bezlepkové se víc trhá) a velmi opatrně přeneseme do formy. Opravíme případné trhliny a dáme do lednice ztuhnout. Dýni buď přepůlíme a v troubě upečeme a pak z ní vyškrábeme měkkou dužinu, nebo dýni očistíme a dužinu rozdusíme na trošce vody (potom je potřeba ji opět odpařit, aby pyré nebylo vodnaté). Dužinu rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout tak, aby nepálila na prst. Do dýňového pyré přidáme salko, sůl, koření, citronovou kůru a 1,5 vejce rozšlehaného vidličkou. Vše rozšleháme do hladkého krému, do kterého nakonec zamícháme datle a rozinky. Nalijeme na těsto a pečeme při 170 st. asi 60 minut. Po upečení necháme vychladnout. Tvaroh smícháme se smetanou, cukrem a citronovou šťávou a vyšleháme do hladkého krému. Navršíme na dýňovou náplň, uhladíme a necháme alespoň hodinu ztuhnout. Před podáváním poprášíme ozdobně skořicí.