Pampeliškový med s meduňkou

Květiny a plané rostliny Nakládané a konzervované Sladké

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Pampeliškové květy opereme ve vodě, abychom vymyli případné broučky. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut. Na poslední dvě minuty varu přidáme meduňku a půlku citronu nakrájenou na koleča (pecky vyndáme). Vypneme a do hrnce vymačkáme šťávu z druhé půlky citronu )bez pecek). Necháme stát do druhého dne. Druhý den jemně přecedíme, přisypeme cukr a na mírném plameni vaříme tak dlouho, až med získá konzistenci hustého sirupu (trvá to asi hodinu). Nalijeme do čistých sklenic a zavřeme vyvařeným víčkem. Pampeliškový med je vlastně glukoso-fruktosový sirup, aromatizovaný pampeliškami a zde také meduňkou. Cukr (sacharosa) se varem v kyselém prostředí rozkládá na glukosu a fruktosu.