Fazolovojablková krémová polévka

Luštěniny Polévky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Kravské mléko Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Fazole den předem namočíme do studené vody. Potom slijeme a v čerstvé vodě uvaříme spolu se snítkami saturejky. Uvařené slijeme, ale vodu z vaření uschováme. Čtvrtinu fazolí schováme vcelku, zbytek propasírujeme (pasírování lze vynechat, pokud vám nevadí zbytky slupek po mixování). Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáma na kostičky nakrájená oloupaná jablka a opékáme, až začnou zlátnout. Zasypeme cukrem, necháme ho lehce zkaramelizovat. Přidáme pasírované fazole (nebo ty 3/4 celých) a přilijeme 700 ml vody z vaření fazolí. Provaříme do změknutí cibule a jablek. Rozmixujeme, dolijeme mlékem, krátce povaříme, okořeníme solí, pepřem, citronovou šťávou a trochou saturejky.