CItrusová marmeláda

Nakládané a konzervované Sladké

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Citrusy pečlivě omyjeme. Každý propíchneme dvakrát vidličkou a naskládáme je do kastrolu. Zalijeme vodou a vaříme 1,5 h, až změknou. Měkké vyjmeme (vodu z vaření nevyléváme), přepůlíme a vyškrábneme dužinu, kterou ihned přendáme do pasírky nebo cedníku. Kůru odložíme zvlášť. Dužinu propasírujeme. Kůru nakrájíme na velmi jemné nudličky. Smícháme kůru a propasírovanou šťávu a zvážíme. Dolijeme tolik vody z vaření citrusů, aby výsledná hmotnost byla 1000 g. Přidáme sůl, dáme na sporák a za občasného míchání vaříme 45 minut. Potom přisypeme cukr, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až marmeláda dobře želíruje (mělo by to trvat zhruba 10 minut). Nalijeme do skleniček, zavíčkujeme vyvařenými víčky, otočíme na 5 minut víčkem dolů a pak zpět do normální polohy.