Šeříkové želé

Květiny a plané rostliny Nakládané a konzervované Sladké

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Šeříkové květy opláchneme (ze zahrady oplachovat nemusíme). Pečlivě otrháme fialové kvítky- zcela bez zelených stopek. Nasypeme je do nádoby a přelijeme voucí vodou. Necháme stát do druhého dne. Druhý den přecedíme a vymačkáme z květů tekutinu. Květy vyhodíme. Do získané šťávy (má trochu divnou modrozelenou barvu) vymačkáme citronovou šťávu (barva se změní na krásně růžovofialovou). 3 lžíce cukru smícháme s pektinovým přípravkem. Nasypeme ho do šeříkové šťávy a dáme na sporák. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme minutu. Pak nasypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, až začne směs želírovat (zjistíme kápnutím na studený talířek). Nalijeme do připravených sklenic (popsáno v kuchařce v rp. 73) otočíme na 5 minut víčkem dolů a pak zpět do normální polohy. Květy šeříku obsahují barviva rozpustná ve vodě - anthokyany. Tato barviva reagují na pH roztoku, v zásaditém až neutráním jsou namodralá, v kyselém červenofialová.