"Velikonoční vajíčko v osení" - Jemná paštika ze pstruha s citrusovým želé a avokádovou pěnou - LIDL Food Challenge 2016

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Kravské mléko Vejce Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

(Dávka je na 6 porcí, v Lidlu se pstruzi prodávají v balení po dvou, tak můžeme pro využití celého balení dávku zdvojnásobit, místo do skořápek můžeme paštiku nalít i do malé zapékací misky). Předem si schováme skořápky vajíček (stačí dvou, třetí se použije do samotné paštiky) - rozklepneme je podélně - opatrně ostřím nože naklepeme vajíčko po celém podélném obvodu a teprve poté pomalu rozloupneme, snadno praská. Skořápky pečlivě umyjeme, poté vložíme do vroucí vody a minutu vyvaříme, aby na nich nebyly nečistoty či choroboplodné zárodky. Vysušíme papírovou utěrkou a uschováme. Ze pstruha seřízneme filety (nožem zakrojíme za skřelemi a břišní ploutví, sjedeme až k páteři, potom seřízneme filet směrem k ocasu těsně nad páteří a břišními žebry). Z filetů stáhneme kůži. Odřezky pstruha můžeme využít např. na polévku. Pstruží maso nakrájíme na kousky a vložíme na 15 minut do mrazáku. Zatím vaječné skořápky vymažeme máslem. Do mixéru vložíme namrzlé pstruží maso, smetanu, žloutek, víno, citronovou šťávu, osolíme a opepříme. Rozmixujeme zcela do hladka (tím se rozmixují i drobné kůstky). Paštiku naplníme do skořápek, uhladíme. Skořápky rozložíme v kruhu na talíř a dáme do mikrovlnné trouby na výkon "rozmrazování" a vaříme 1,5 min. Poté zkontrolujeme, zda už střed paštiky tuhne (nesmí být mazlavý, ale měl by být měkčí než okraje, po vyndání ještě mírně dojde). Pokud ne, zopakujeme další půlminutu. Postup podle potřeby opakujeme. Paštika se velmi snadno převaří a potom je suchá a tuhá. Hotovou paštiku dáme dobře vychladit. Zatím uvaříme želé: želatinu zalijeme trochou studené vody a necháme ji nabobtnat. Vymačkáme citrusovou šťávu, smícháme s cukrem a krátce svaříme. Stáhneme z plotýnky, ze želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a vložíme ji do horké šťávy. Za mírného míchání ji rozpustíme. Želé necháme vychladnout tak, že začne pomalu houstnout. Do vychladlé paštiky ostrou lžičkou nebo nožíkem vykrojíme mělký důlek, Lžičkou do něho pomalu nalijeme tuhnoucí želé. Dáme vychladit. Na avokádovou pěnu podélně rozpůlíme avokáda, vyjmeme pecku, lžičkou vyškrabeme dužinu a vložíme ji do mixéru spolu se smetanou, citronovou šťávou, solí a a pepřem. Rozmixujeme do hladké pěny (nejlépe to jde tyčovým mixérem na plné otáčky ve vysoké úzké nádobě). Okolo každé skořápky s paštikou ozdobně cukrářským sáčkem nastříkáme avokádovou pěnu, aby vypadala jako osení kolem vajíčka, a ozdobíme pažitkou. Ihned podáváme, jinak by avokádová pěna nevzhledně hnědla.