Vejce s kerblíkem a pampeliškami

Drobné občerstvení Květiny a plané rostliny

Alergeny (šedě nepřítomné)

Kravské mléko Vejce Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Oloupeme, podélně rozpůlíme a žloutky přendáme do misky. Rozmačkáme je vidličkou, přidáme creme fraiche a hladce rozmícháme. Kerblík nasekáme, z pampeliškových květů otrháme okvětní lístky. zamícháme do směsi, podle chuti osolíme a opepříme. Naplníme do bílkových mističek a podáváme s tmavým chlebem. Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) je bylina z čeledi miříkovitých. Dříve se v Čechách používal v kuchyni zejména pod názvem třebule. Nejchutnější jsou mladé jarní lístky. Pozor na přímý sběr v přírodě - poměrně podobné listy má prudce jedovatý bolehlav plamatý a i další jedovaté miříkovité rostliny, jako krabilice mámivá a tetlucha kozí pysk. Kerblík se dá snadno vysít na zahrádku (je to stínomilka) a je to tak bezpečnější.