Normandská šťovíková polévka

Květiny a plané rostliny Polévky

Alergeny (šedě nepřítomné)

Kravské mléko Lepek Arašídy Celer Citrusy Cizrna Hořčice Jiné ořechy Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Bílý chléb nakrájíme na kostičky a na másle usmažíme krutony. Dáme stranou. Šťovík opereme a necháme okapat. Odkrojíme případné tuhé řapíky. čepele listů hrubě nasekáme. Na zbývajícícm másle necháme šťovík zavadnout, zaprášíme moukou, minutu osmahneme a zalijeme mlékem. provaříme 10 minut a podle chuti osolíme. Na talíři sypeme krutony. Šťovík kyselý (Rumex acetosa) je běžná bylina našich luk. Listy obsahují kyselinu šťavelovou, která v těle s ionty vápníku tvoří krystaly šťavelanů, poškozujících ledviny. Proto by měla být jídla ze šťovíku vždy připravována s potravinou obsahující vápník, např. s mlékem.