Marmeláda z růžových květů

Květiny a plané rostliny Nakládané a konzervované

Alergeny (šedě nepřítomné)

Citrusy Arašídy Celer Cizrna Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Den předem nastříháme okvětní plátky růží (poznámky k růžím u růžové zmrzliny výše) tak, aby neměly spodní bílou část - ta může být hořká. V misce je smícháme se šťávou z celého citronu a zhruba třetinou cukru. Překryjeme fólií a dáme do chladničky. Druhý den smícháme s vodou, přivedeme k varu a vaříme, až plátky růží začnou průsvitnět (trvá to kolem 8 - 10 minut). Zatím pektinový přípravek smícháme se lžící cukru. když jsou plátky průsvitné, vsypeme pektin, rozmícháme, přivedeme k varu a povaříme minutu. Dosypeme zbytek cukru a vaříme cca 5 minut, až začne směs želírovat. Naplníme do skleniček tak, jak je popsáno v kuchařce v rp. 73.