Mazanec

Pečivo a slané koláče Sladké

Alergeny (šedě nepřítomné)

Cizrna Mandle Vejce Arašídy Celer Citrusy Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mrkev Sezam Sója Vlašské ořechy

Předem rozinky opereme a namočíme do rumu. Plech pokryjeme pečicím papírem. Promícháme všechny mouky s cukrem, solí a instantním droždím. Máslo rozpustíme. K moučné směsi přilijeme rozpuštěné máslo, lehce rozšlehané vejce s vodou a přisypeme rozinky s mandlemi a oranžátem. Vypracujeme těsto, které je poměrně hutné (pokud by bylo řídké, přisypeme pohankovou mouku). Na plech vytvarujeme bochánek, povrch potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Necháme na plechu kynout asi 30 minut, mazanec nesmí překynout. Vložíme do studené trouby, pustíme ji na 200 st. a od dosažení této teploty pečeme přibližně 20 minut.