Falafel

Luštěniny Zelenina, vejce, houby

Alergeny (šedě nepřítomné)

Cizrna Arašídy Celer Citrusy Hořčice Jiné ořechy Kravské mléko Lepek Lupina/vlčí bob Mandle Mrkev Sezam Sója Vejce Vlašské ořechy

Cizrnu den předem namočíme do studené vody. V den přípravy namočenou cizrnu slijeme, smícháme s cibulí, česnekem, opranou petrželí nebo koriandrem, římským kmínem, pískavicí, lžící olivového oleje a solí. Vše jemně semeleme nebo rozmixujeme. Hmotu necháme hodinu odležet v chladničce, odležením ztuhne. Z hmoty tvarujeme kuličky velikosti ořechu, rukama je spíš stlačíme, nekoulíme. Usmažíme na středním plameni (já smažím na 6–7 stupeň z 9), ne úplně zprudka, aby cizrna uprostřed nebyla syrová. Podáváme s hommosem nebo očesnekovaným jogurtem, čerstvou nebo kvašenou zeleninou, pita chlebem.